Nieuws

Ministerie wil praten met Teuge over toekomst

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil op korte termijn praten met de directie van luchthaven Teuge. Dat is een van de uitkomsten van een gesprek maandag tussen de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland en staatssecretaris Dijksma over de omstreden nieuwe vliegroutes van Lelystad. Een woordvoerster van de provincie Gelderland noemt het gesprek 'constructief'. © Archief Omroep Gelderland
ARNHEM - Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil op korte termijn praten met de directie van luchthaven Teuge. Dat is een van de uitkomsten van een gesprek maandag tussen de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland en staatssecretaris Dijksma over de omstreden nieuwe vliegroutes van Lelystad. Een woordvoerster van de provincie Gelderland noemt het gesprek 'constructief'.
De vliegroutes van en naar Lelystad Airport lopen voor een groot deel dwars over Gelderland. Het luchtruim van Teuge wordt op 1800 meter hoogte gekruist en dat betekent het einde voor de vliegtuigen van Nationaal Paracentrum Teuge.
Het ministerie wil met Teuge praten om de toekomstperspectieven te onderzoeken. Het ministerie heeft volgens de provincie in een verklaring 'commitment uitgesproken oplossingen te willen vinden voor de korte en langere termijn'.

Brief Tweede Kamer

De partijen hebben afgesproken dat er meer toelichting komt over de keuze voor de vliegroutes zoals die staan in een brief aan de Tweede Kamer. De belangrijkste factoren die geleid hebben tot deze keuze waren de uitgangspunten van de Alderstafel en zo min mogelijk hinder.
De Alderstafel is een overlegtafel over de ontwikkeling van de luchtvaartregio's. Voor de regio Lelystad zitten onder meer de luchtverkeersleiders, de provincie Gelderland en Flevolandse gemeenten als Lelystad, Almere en Zeewolde in het overleg. Gelderse gemeenten op de Noord-Veluwe ontbreken.

Opheldering over vlieghoogtes

De provincies willen van 'Den Haag' opheldering over de vlieghoogtes over de provincies. Deze zijn vastgesteld volgens de voorwaarden van de Alderstafel. Op dat punt heeft het ministerie eveneens toegezegd met een toelichting te komen. Zonder verwachtingen te wekken wil het ministerie onderzoeken of er ruimte is voor eventuele aanpassingen. Maar tot aan de herinrichting van het luchtruim (op z'n vroegst in 2023) wordt dit erg ingewikkeld, laat de provincie weten.
Nieke Hoitink sprak op Radio Gelderland met provinciebestuurder Josan Meijers:
De provincies en het ministerie hebben afgesproken samen op te blijven trekken. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!