Nieuws

'Verdachten die kraaienpoten naar politie gooiden op strooptocht door West-Europa'

De vluchtauto van de vier verdachten
De vier sigarettendieven die in een wilde achtervolging kraaienpoten naar politieauto's gooiden, waren waarschijnlijk op een rooftocht door West-Europa. Dat heeft het Openbaar Ministerie gezegd tijdens een pro-formazitting tegen de verdachten. Alle vier de verdachten zijn in Roemenië geboren en spreken geen Nederlands.
ZUTPHEN - De vier sigarettendieven die in een wilde achtervolging kraaienpoten naar politieauto's gooiden, waren waarschijnlijk op een rooftocht door West-Europa. Dat heeft het Openbaar Ministerie gezegd tijdens een pro-formazitting tegen de verdachten. Alle vier de verdachten zijn in Roemenië geboren en spreken geen Nederlands.
In de kofferbak van de gestolen vluchtwagen zijn valse kentekenplaten gevonden en ook in België moet het viertal voor de rechter verschijnen vanwege een inbraak bij een juwelier en op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. Tussen de juwelendiefstal en hun aanhouding in Nederland zouden slechts een paar dagen zitten. De rechtbank van Amsterdam heeft een uitleveringsverzoek van België al goedgekeurd.

Poging doodslag

Het Openbaar Ministerie verwijt de vier mannen onder andere poging tot doodslag in vereniging. Nadat de mannen op 30 maart hadden ingebroken bij een tankstation in Wekerom probeerden de mannen aan de politie te ontkomen. Twee politiewagens zijn in de achtervolging over de kraaienpoten gereden. Als één van de politiewagens een klapband zou hebben gekregen, dan had het volgens het OM fataal kunnen aflopen.
Daarnaast heeft de vluchtauto geprobeerd om één van de politiewagens van de weg te drukken. De auto van de sigarettendieven slipte daarbij echter zelf van de weg en sloeg over de kop langs de Apeldoornseweg in Ede. Met getrokken wapens heeft de politie ze ingerekend.

Verdediging wijst naar politie

De rechtbank bepaalde maandag dat de vier verdachten langer vast blijven zitten in afwachting van de inhoudelijke behandeling. Het OM is bang dat de mannen zullen vluchten naar Roemenië. Volgens de advocaten van de verdachten gaat langer vasthouden te ver, omdat de ten laste legging van poging tot doodslag niet goed onderbouwd zou zijn. Het is volgens hen onvoldoende bewezen dat kraaienpoten voor een klapband kunnen zorgen.
Terwijl de parketpolitie tandenknarsend toeluistert, pleit onder andere advocaat Sylvester Römer dat niet zijn cliënt, maar juist de politie een levensbedreigende situatie heeft gecreëerd door hun rijgedrag tijdens de achtervolging. Bovendien zou zijn cliënt, door het OM aangemerkt als de bestuurder, niet geprobeerd hebben om de politie van de weg te drukken, maar is juist zijn auto geramd door de politie.