Nieuws

Ruim 2,5 miljoen euro nodig voor achterstallig onderhoud Gelderse bruggen

De brug over de Rijn bij Heteren en de brug over de IJssel bij Westervoort hebben voor ruim 2,5 miljoen euro aan achterstallig onderhoud. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. © Omroep Gelderland
WESTERVOORT - De brug over de Rijn bij Heteren en de brug over de IJssel bij Westervoort hebben voor ruim 2,5 miljoen euro aan achterstallig onderhoud. Dat blijkt uit een Kamerbrief van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.
Rijkswaterstaat onderzocht de zeventig belangrijkste bruggen van Nederland. Zestien van die bruggen kampen met achterstallig onderhoud, totaal goed voor een kostenpost van 5,5 miljoen euro. De brug bij Westervoort heeft voor bijna 1,1 miljoen euro aan onderhoud nodig, de brug bij Heteren voor ruim 1,6 miljoen. De twee bruggen zijn daarmee samen met de Van Brienenoordbrug in Rotterdam de grootste uitschieters op de lijst. 

Geen gevaarlijke situaties

De weggebruiker zou niet in gevaar zijn omdat Rijkswaterstaat in sommige gevallen 'tijdelijke beheersmaatregelen' neemt. 'In enkele gevallen is sprake van problemen die het betrouwbaar functioneren beïnvloeden, tot storingen kunnen leiden, en daarmee hinder kunnen vormen voor de gebruiker', valt te lezen in de brief. Of de bruggen in Heteren en Westervoort daarbij horen wordt niet verteld.
Het meeste onderhoud wat de aankomende jaren moet worden verricht is klein. Het gaat dan om 'een niet goed vastzittende leuning in de machinekelder' of 'een geleiderail die kapot is', schrijft de minister. 'Er wordt altijd voor gezorgd dat de veiligheid voor de weggebruiker op orde is.'