Nieuws

Turkije na weigeren vicepremier in Apeldoorn: 'Dit toont hoe Nederland omgaat met democratie'

De Turkse vicepremier Tugrul Türkes.
'Dit toont hoe Nederland omgaat met democratie', schrijft de ambassadeur in een verklaring op de website van de Turkse ambassade, nadat bekend werd dat de Turkse vicepremier niet welkom is in Nederland. © Wikipedia
APELDOORN - 'Dit toont hoe Nederland omgaat met democratie', schrijft de ambassadeur in een verklaring op de website van de Turkse ambassade, nadat bekend werd dat de Turkse vicepremier niet welkom is in Nederland.
Vicepremier Tugrul Türkes zou spreken op een herdenkingsbijeenkomst in Apeldoorn voor de slachtoffers van de Turkse coup van vorig jaar, maar het kabinet oordeelde dat hij niet welkom is in Nederland.
De komst van leden van de Turkse regering ligt gevoelig. In maart liepen de spanningen tussen Nederland en Turkije hoog op toen het kabinet weigerde hier Turkse bewindslieden te laten spreken in het kader van een Turks referendum. Het vliegtuig met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken mocht niet landen en de Turkse minister van Familiezaken moest het land onder politiebegeleiding verlaten.
Volgens de ambassadeur gaat het puur om een herdenkingsbijeenkomst, die ook in Turkije en andere Europese landen met een grote Turkse gemeenschap worden georganiseerd.
Militairen deden 15 juli 2016 een bloedige poging tot staatsgreep in Turkije. Die mislukte vooral door massaal verzet van de bevolking en door gebrek aan steun onder andere militairen. Er vielen ruim 240 doden en bijna 2200 gewonden
'Het doel van de activiteiten in deze landen is om ondanks deze gruwelijke couppoging de democratie te behouden, en om de herinneringen levend te houden van hen die zijn gestorven of hebben gevochten voor democratie', schrijft de ambassadeur.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!