Nieuws

Negen aanhoudingen voor mensensmokkel via vliegveld Teuge

De politie en de Koninklijke Marechaussee hebben donderdag voorkomen dat elf volwassenen en drie jonge kinderen uit Albanië via vliegveld Teuge naar vermoedelijk Engeland zouden worden gesmokkeld. Het is voor het eerst in Nederland dat wordt geprobeerd per vliegtuig mensen te smokkelen, zo stelt het Openbaar Ministerie. © Twitter @PolitieLE
TEUGE - De politie en de Koninklijke Marechaussee hebben donderdag voorkomen dat elf volwassenen en drie jonge kinderen uit Albanië via vliegveld Teuge naar vermoedelijk Engeland zouden worden gesmokkeld. Het is voor het eerst in Nederland dat wordt geprobeerd per vliegtuig mensen te smokkelen, zo stelt het Openbaar Ministerie.
Negen verdachten zijn aangehouden in deze zaak en worden verhoord. Het gaat om mannen tussen de 29 en 62 jaar. Van de verdachten hebben de twee piloten de Engelse nationaliteit. Twee mannen hebben de Nederlandse nationaliteit. De overige vijf verdachten zijn Albanees van origine. De twee Nederlanders wonen in Amsterdam. De andere verdachten hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland.
Bij een politiecontrole werden donderdag rond 18.30 uur op de A27 ter hoogte van Breda twee busjes staande gehouden. Beide Nederlandse chauffeurs zijn aangehouden. De vijf Albanese mannelijke inzittenden (20-27 jaar) zijn meegenomen voor getuigenverhoor op het bureau in Den Bosch, terwijl de Albanese vrouwen en kinderen uit de busjes elders zijn ondergebracht.Op vliegveld Teuge werd door een observatieteam eerder die dag waargenomen hoe de twee Engelse piloten het vliegtuigje tankten en gereed maakten voor een vlucht via België richting vermoedelijk Engeland. Deze beide verdachten zijn rond zessen aangehouden op het vliegveld Teuge.
Op grote vliegvelden moet je langs een paspoortcontrole. Volgens de politie hebben de verdachten mogelijk gedacht op een kleiner vliegveld niet zo snel te worden gecontroleerd.

In beslag genomen

De politie heeft onder meer het vliegtuig (een achtzitter), een auto, telefoons, contant geld en administratie in beslag genomen. Alle verdachten zitten nog vast. De voorgeleiding is begin komende week.