Nieuws

'Loyaliteit naar de werknemers'; school betaalt stakende leraren toch

WIJCHEN - De leraren van de Wijchense scholengemeenschap Kans en Kleur krijgen toch salaris voor het uur dat zij staakten. Dat gebeurde na een bijeenkomst van het bestuur met de leraren. 'Daar gaven medewerkers aan dat ze het gevoel hadden dat ze niet gesteund werden', vertelt bestuursvoorzitter Hennie Biemond.
Het gaat om een uur dat de leraren staakten voor een lagere werkdruk en een hoger salaris. De scholengemeenschap in Wijchen besloot dat uur te korten, omdat er niet gewerkt werd. Tot onvrede van de leraren. Dat besluit is nu teruggedraaid. 

Loyaliteit weegt zwaarder

Tijdens de bijeenkomst ontstond er volgens Biemond een dilemma, de geloofwaardigheid van de actie tegenover de loyaliteit voor de medewerkers. 'De loyaliteit woog zwaarder en daarom hebben we besloten dat uur wel te betalen.' Dat de scholengemeenschap in eerste instantie niet van plan was dat uur te betalen is volgens de bestuursvoorzitter niet gek. 'Dat is het idee van een staking. Je geeft wat op, een uur loon, omdat het je je erg aan het hart gaat. Dat initiatief blijft dan bij de werkvloer, dat is de kracht.'
Dat de werknemers verbolgen reageerde op het niet uitbetalen van het loon had Biemond niet aan zien komen. 'We hebben vooraf met een aantal medewerkers gesproken, aan de hand daarvan hadden we een andere inschatting gemaakt.

Politiek roert zich

De kwestie leidde ook tot beroering in de politiek. De SP in de Tweede Kamer stelde er vragen over aan de minister en D66 in de gemeenteraad van Wijchen vroeg de wethouder om opheldering.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!