Nieuws

Hoe energiezuinig zijn zwembaden?

ARNHEM - De omgevingsdienst Gelderland is volop bezig met het keuren van het energieverbruik bij zwembaden en saunacomplexen. Uiteindelijk moet het verbruik worden teruggedrongen.
Zo begint de controle in het zwembad De Veluwehal in Barneveld vooral met de administratie. 'Wat voor pompen heeft u hier?', wil de controleur van de exploitant weten. Het antwoord stemt hem tevreden. Het glas van de ramen stemt hem teleur: het is geen HRplus-glas.
Er wordt vooral gekeken naar de verwarmingsinstallatie en de luchtzuivering. In Barneveld blijkt de warmte in het afvalwater niet te worden teruggewonnen. Een minpuntje, volgens de controleur, 'zonde van de energie om water van 30 graden in het riool te laten lopen'.

Verplicht

De energiecontroles zijn sinds enige tijd verplicht omdat er in het Nationaal Energieakkoord afspraken zijn gemaakt over energiebesparing, schone technologie en klimaatbeleid.

Alle zwembaden

De beheerder van het zwembad in Barneveld is opgelucht over de resultaten van de controle van zijn zwembad. Hoewel: hij beheert ook het openluchtbad. Daar gaan de controleurs nu naar toe. Wie weet wat ze daar tegenkomen.