Nieuws

Nijmeegse gemeenteraad omarmt plan van bewoners voor hoofdpijndossier 'Dorpensingel-Oost'

Het is een hoofdpijndossier in Nijmegen, de Dorpensingel-Oost. Maar als het aan de gemeente ligt wordt dat probleem snel opgelost. De 'Dorpensingel Light', een plan van burgers om die zeer gewenste weg in Nijmegen-Noord aan te leggen, is woensdagavond door de gemeenteraad omarmd. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het is een hoofdpijndossier in Nijmegen, de Dorpensingel-Oost. Maar als het aan de gemeente ligt wordt dat probleem snel opgelost. De 'Dorpensingel Light', een plan van burgers om die zeer gewenste weg in Nijmegen-Noord aan te leggen, is woensdagavond door de gemeenteraad omarmd.
Verkeersplein De Ovatonde in Nijmegen ligt er al sinds 2009. Maar al die tijd houdt de afrit aan de Oostzijde abrupt op. De weg die daar zou moeten komen en waar al jaren over gesteggeld wordt ligt er nog steeds niet. Woensdagavond nam de gemeenteraad van Nijmegen een motie aan die het college oproept om daar voorgoed een einde aan te maken.
Indiener van de motie, fractievoorzitter Mark van Nijnatten van de PvdA, noemde het een oproep om vaart te maken. Voor het einde van het jaar moet er een duidelijk voorstel liggen dat naar de provincie Gelderland kan. Nijmegen heeft de provincie nodig om mee te betalen aan de aanleg van de weg.

'Het heeft veel te lang geduurd'

Het enthousiasme over het voorstel van burgers om een 'Dorpensingel Light' te realiseren staken de Nijmeegse politici woensdagavond niet onder stoelen of banken. 'Op naar een Dorpensingel', formuleerde D66'er Rachid El Hafi zijn opgetogenheid. Fractievoorzitter Mark Buck van het CDA: 'Het heeft veel te lang geduurd.' 'De provincie en Lingewaard hebben al een motie aangenomen', voegde VVD'er Patrick Huliselan daar aan toe. 'Nu zijn wij aan de beurt'.
Dat de raadsleden zo enthousiast zijn is wellicht niet zo verwonderlijk. De variant die de burgers zelf maar hebben bedacht omdat ze het wachten op de politiek zat waren is namelijk een stuk goedkoper. En hij is ook nog eens groener. Op de weg mag geen 80, maar 50 kilometer per uur gereden worden. Daarmee is de weg minder aantrekkelijk voor sluipverkeer en bovendien is er dan geen tunnel nodig voor overstekende fietsers. De Dorpensingel moet ook iets verdiept worden aangelegd en goed worden ingepast in het groen.

Grondgebied van de buren

Bram Friesen van GroenLinks noemde de Dorpensingel 'de meest besproken niet bestaande weg in Nijmegen'. Daarbij het besef uitsprekend dat er hoognodig wat moet gebeuren: 'Ondertussen groeit de Waalsprong gestaag en moet er een oplossing gevonden worden voor het groeiende verkeer'. Voordat de weg er ook echt ligt zal er nog heel wat moeten gebeuren stelt Friesen: 'De weg gaat ook over grondgebied van de buren'. Buiten die afstemming in de regio, kunnen ook problemen met grondaankoop, het bestemmingsplan en geldtekort de aanleg van de weg nog dwarsbomen.
Dat weet partijgenoot en wethouder Harriët Tiemens maar al te goed. Die heeft zich suf gekletst bij die buren: de gemeente Lingewaard. Maar eens konden de gemeenten het maar niet worden. 'Ik vind het mooi gezegd, de meest besproken niet bestaande weg in Nijmegen. Dat geldt in ieder geval voor mij persoonlijk.'
En de burgers worden ongeduldig, want die zien het gebied dichtslibben met verkeer. Voor het einde van het jaar moet er duidelijkheid zijn. Dat is volgens Tiemens ook van belang om geld los te krijgen bij de provincie.
In januari riep de gemeenteraad ook al dat er snel wat moest gebeuren:

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!