Nieuws

180 uur werkstraf geëist voor verwaarlozen paarden en pony's

Tegen de 39-jarige Arnhemmer die wordt verdacht van het verwaarlozen van tientallen paarden en pony's is 180 uur werkstraf geëist. Ook wil het OM dat de man een voorwaardelijke celstraf van een maand krijgt. © AS Media
ARNHEM - Tegen de 39-jarige Arnhemmer die wordt verdacht van het verwaarlozen van tientallen paarden en pony's is 180 uur werkstraf geëist. Ook wil het OM dat de man een voorwaardelijke celstraf van een maand krijgt.
De man zou de dieren twee jaar geleden te weinig voer en water hebben gegeven. De Arnhemmer zou ook een dode pony in het weiland hebben laten liggen. De dieren bevonden zich toen aan de Looveer in Huissen. 
Daar zou de verdachte ook medische zorg hebben onthouden aan drachtige paarden en pony's, gevaarlijk afval hebben laten slingeren en hun hoeven niet op tijd hebben bekapt. In mei 2015 nam de dierenpolitie achttien pony's in beslag.
Verslaggever Daan Langkamp twittert over de zaak:

'Door dikke vacht niet zichtbaar dat ze vermagerd waren'

Volgens zijn advocaat wist de man niet dat de paarden te weinig voer kregen. Hij gaf ze meer te eten na een waarschuwing, maar de oudere paarden zouden de jonge dieren wegduwen bij het voer. De Arnhemmer had niet door dat sommige dieren te weinig kregen. 'Door hun dikke vacht zie je dat ook niet.'
De advocaat zegt dat een dierenarts de Arnhemmer advies gaf over de verzorging, en die zou hebben aangegeven dat de kudde er prima uitzag. De verdachte zou zelf ook zijn geschrokken van de slechte toestand van de paarden, die hij als hobby naast zijn klusbedrijf hield. De Arnhemmer zou de kadavers van de dode dieren hebben willen laten weghalen, maar het bedrijf dat hiervoor werd ingeschakeld kwam volgens de advocaat pas na een paar dagen.