Nieuws

Tweede Kamer aan de barbecue: Gelderse chefkok roostert het vlees bruin

Chef-kok Oudshoorn met minister van Financiën Dijsselbloem uit Wageningen op de editie van 2014
De Tweede Kamer sluit donderdag het parlementaire jaar af met de traditionele barbecue. En die barbecue heeft een flink Gelders tintje. © ANP
DEN HAAG - De Tweede Kamer sluit donderdag het parlementaire jaar af met de traditionele barbecue. En die barbecue heeft een flink Gelders tintje.
Want chef-kok Huub Oudshoorn uit Voorthuizen staat achter het barbecuerooster. Het vlees wordt verzorgd door slager Jan Joosten uit Barneveld. De barbecue is niet alleen voor leden van de Tweede Kamer: ook ministers en journalisten prikken een vorkje mee.
Het is dit jaar de veertigste editie van de barbecue. Vanaf 12.00 uur geurt het Binnenhof naar allerlei soorten vlees. Het eetfestijn wordt aangeboden door de Centrale Organisatie voor de Vleessector. Vandaar dat er van allerlei soorten dieren stukken vlees te proeven zijn. De kok en zijn gevolg trekken rond 06.30 naar Den Haag. Het vlees is daar woensdag al naartoe gebracht.

Al 40 jaar

Oudshoorn viert dit jaar een jubileum. Hij organiseert dit jaar voor de veertigste keer de Binnenhof barbecue. Hij probeert ieder jaar iets nieuws te verzinnen. 'Dit jaar hebben we formatiespiesen, om de partijen nader tot elkaar te brengen. Er zitten verschillende kleuren groenten en vlees aan de spies, om de Kamerleden de verschillende mogelijkheden te laten zien', zegt hij met een knipoog.

BBQ-protest

De barbecue is niet onomstreden: in het verleden voerden dierenactivisten actie tegen het evenement. Oudshoorn koestert geen wrok: 'Ze zijn welkom. We hebben ook vegetarische opties.'

In Gelderland is vegetarisch de standaard

Provinciale Staten Gelderland organiseert ook ieder jaar een barbecue ter afsluiting van het politieke jaar. De Partij voor de Dieren kwam dit jaar met een voorstel om vegetarische gerechten de standaard te maken, dat voorstel werd aangenomen. Statenleden kunnen nog steeds een stukje vlees krijgen op de barbecue, maar moeten dat dan wel van tevoren aangeven.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!