Nieuws

Provincie: afspraak was dat Teuge ongemoeid bleef

ARNHEM - Vliegveld Teuge zou geen hinder ondervinden van de nieuwe vliegroutes voor Lelystad Airport. Daarover zijn volgens de provincie Gelderland mondelinge afspraken gemaakt met het Ministerie van Infrastructuur.
Die afspraken staan niet keihard op papier, maar komen uit gesprekken die gevoerd zijn door alle betrokkenen. Om die reden was verantwoordelijk Gelders gedeputeerde Josan Meijers dan ook verbijsterd toen vorige week de nieuwe routes bekend werden gemaakt. Want door de nieuwe route dreigt Teuge nu het onderspit te delven. 'Dat is onaanvaardbaar en dat zal ik ook zeker tegen de staatssecretaris zeggen', zegt Meijers.
De vliegroutes van en naar Lelystad Airport lopen voor een groot deel dwars over Gelderland. Een deel van de route kruist het luchtruim van Teuge op 1800 meter hoogte. En dat betekent dat de vliegtuigen van Nationaal Paracentrum Teuge niet meer kunnen vliegen.
In hoeverre de rest van Gelderland te maken krijgt met bijvoorbeeld geluidsoverlast door de overkomende vliegtuigen is nog onbekend. Wel is duidelijk dat de nieuwe routes onder andere over Heerde, Epe, Ede, Arnhem en Zevenaar gaan. Voorlopig is er ruimte voor maximaal 10.000 vliegbewegingen per jaar. De provincie Gelderland onderzoekt wat de vluchtroutes voor de rest van Gelderland betekenen.
Teuge is niet van plan om zich zonder slag of stoot gewonnen te geven. Het paracentrum is samen met het vliegveld een petitie begonnen. Binnen een dag hebben al bijna 9000 mensen de petitie ondertekend.

Kamervragen

Hoe kan het dat de provincies zo verrast zijn over de vliegroutes van en naar Vliegveld Lelystad? Dat vragen diverse partijen in de Tweede Kamer zich af. CDA, VVD en D66 vragen daarom de staatssecretaris om opheldering. Ze hebben schriftelijke vragen ingediend.
Vorige week stuurde staatssecretaris Sharon Dijksma een brief naar de Tweede Kamer waarin ze bekendmaakte voor welke vliegroute is gekozen. Dat leidde tot verbijsterde reacties bij zowel Paracentrum Teuge, als bij de omliggende gemeentes en de provincie Gelderland.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!