Nieuws

Criminele asielzoekers stelen en bedreigen; burgemeester Bruls is boos

NIJMEGEN - Een groep criminele asielzoekers heeft in april in Nijmegen gezorgd voor een hausse aan zakkenrollerij en winkeldiefstallen. Het gaat om een groep van twintig asielzoekers die eerder in andere plaatsen voor dezelfde problemen zorgde.
De vluchtelingen uit Marokko en Algerije zaten eerder in asielzoekerscentra in Groningen en Weert. Daar veroorzaakten ze soortgelijke problemen. Voor ze naar Nederland kwamen probeerden ze in andere landen asiel te krijgen. Dat werd daar afgewezen. Vervolgens kwamen ze in Nederland terecht.

Intimidatie en doodsbedreiging

In het asielzoekerscentrum in de Limoskazerne in Nijmegen zorgden ze voor een intimiderende sfeer en bedreigden ze medewerkers met de dood.
Burgemeester Hubert Bruls is boos dat hij niet is ingelicht over de komst van die groep kansloze asielzoekers: 'Hadden we wat geweten, dan hadden we er wat aan kunnen doen.' Hij heeft daarover een brief geschreven aan de staatssecretaris en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers.
Van de groep zijn er drie ondertussen uitgezet; twee zitten in vreemdelingendetentie. Vier van hen zitten nog in de Limos en hebben een gebiedsverbod voor de binnenstad van Nijmegen. De overige asielzoekers zijn naar verschillende andere azc's doorgestuurd, maar zijn daar nooit aangekomen. Ze zijn nu zoek.