Nieuws

Syriëganger wil terug naar Arnhem en schrijft afscheidsbrief

Syriëganger Marouane B. uit Arnhem wil terugkeren naar Nederland. Hij zegt op dit moment in de Syrische stad Raqqa te zijn. © Beforeitsnews.com
ARNHEM - Syriëganger Marouane B. uit Arnhem wil terugkeren naar Nederland. Hij zegt op dit moment in de Syrische stad Raqqa te zijn.
Op dit moment wordt er hevig gevochten om de Syrische stad die bekend staat als een van de laatste bolwerken van IS. In een reactie schrijft hij: 'Ik ga binnenkort terugkomen. Dit is een open brief naar de rechter. Ik wil dat de rechter mijn motieven kent.' 

Brief aan rechter

In een afscheidsbrief bedoeld voor de Nederlandse rechter schrijft Marouane over zijn motieven. 'De oorlog is heel heftig nu hier. Ik stuur deze brief voor het geval ik de reis niet overleef.' 
Hij heeft ervoor gekozen zich aan te sluiten bij een strijdende partij, maar ontkent zich ooit bij IS te hebben aangesloten en alleen tegen het regime van Assad te willen vechten. 
Volgens de AIVD zijn er zo'n 190 Nederlandse Syriëgangers op dit moment in Irak en Syrië. Onder hen zijn ook een aantal Arnhemmers. Volgens de dienst worden Nederlandse jihadisten de afgelopen maanden actiever op sociale media, maar nemen ze nauwelijks stappen om tot geweld over te gaan. Volgens de dienst kan de terugkeer van geharde strijders dit veranderen. 

Rechtszaak: 1 Arnhemmer waarschijnlijk overleden

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie is eerder dit jaar een rechtszaak gestart tegen tien jihadisten die naar Syrië zijn afgereisd. Vier van hen zijn afkomstig uit Arnhem en omgeving, onder wie Marouane B. Hij wil zich voor de rechter verdedigen.
Afgelopen week gaf de rechtbank de meeste verdachten langer de tijd om aanwezig te kunnen zijn bij de rechtszaak. Van één van de vier Arnhemmers wordt vermoed dat hij is overleden en daarom wordt de rechtszaak aangehouden voor onbepaalde tijd.