Instellingen

Ahmed Marcouch nieuwe burgemeester van Arnhem

ARNHEM - Ahmed Marcouch (48) wordt de nieuwe burgemeester van Arnhem. Dat is maandagavond bekendgemaakt door de voorzitter van de vertrouwenscommissie. De PvdA-politicus volgt per 1 september Boele Staal op, die al een tijdje de zieke Herman Kaiser verving. Marcouch was van juni 2010 tot maart dit jaar lid van de Tweede Kamer.
Ahmed Marcouch is gekozen uit 21 sollicitanten. Onder hen was maar één vrouw. Commissaris van de Koning Clemens Cornielje voerde gesprekken met alle kandidaten. Daarna bekeek hij samen met de vertrouwenscommissie welke kandidaten het meest geschikt waren. Daar kwamen twee namen uit naar voren die zijn voorgesteld aan de gemeenteraad. Die heeft uiteindelijk een aanbeveling gedaan.

Boegbeeld en doorzetter

Volgens de commissie is Marcouch een boegbeeld en een doorzetter, ook nog met uitstekende contacten. Verder ziet ze het als een pré dat hij oud-politiefunctionaris is met een visie op veiligheid. De bedoeling is dat hij de komende zes jaar burgervader blijft. Op vrijdag 1 september zal de Commissaris van de Koning de nieuwe burgemeester beëdigen.

Zware taak

En Marcouch wacht een zware taak. Hij moet de rust terugbrengen in de Arnhemse politiek. In juni stapte de ChristenUnie uit het college en daardoor heeft Arnhem een minderheidscoalitie. Met het opstappen van de ChristenUnie stapte de vierde Arnhemse wethouder in drie jaar tijd op. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!