Nieuws

Praatpalen immens populair: tweede verkoopronde

Er zijn al ruim 3000 aanvragen voor de twee ronde van de verkoop van de praatpalen die aan de snelweg staan. De gele palen die jarenlang dienst deden als noodtelefoon bij pech, worden weggehaald door het bedrijf Van Doorn uit Geldermalsen. De eerste 500 palen waren binnen een half uur verkocht. © ANP
GELDERMALSEN - Er zijn al ruim 3000 aanvragen voor de twee ronde van de verkoop van de praatpalen die aan de snelweg staan. De gele palen die jarenlang dienst deden als noodtelefoon bij pech, worden weggehaald door het bedrijf Van Doorn uit Geldermalsen. De eerste 500 palen waren binnen een half uur verkocht.
Ecoleon uit Geldermalsen - zusterbedrijf van Van Doorn - zorgt voor de verkoop. Ze hebben wat strengere eisen gesteld aan de tweede ronde. De herbestemming van de palen moet namelijk duurzaam en voor de openbare ruimte zijn, maar bij de eerste verkoop werden de palen voor handel gebruikt en stonden ze na een paar uur al voor hogere prijzen op Marktplaats. Om dit nu te voorkomen moet er voor de tweede ronde worden ingeschreven met daarbij een duidelijk plan voor hergebruik.

Van praatpaal tot watertappunt

Ecoleon toetst de aanvragen en bepaalt of een verkoop wordt toegekend. Er zijn tal van ideeën. Zo worden de palen omgebouwd tot laadpalen voor elektrische auto's of tot een watertappunt in een natuurgebied. Er is maximaal één praatpaal per idee beschikbaar. De inschrijving voor een paal kan nog tot en met 4 juli. Als er meer aanvragen dan palen zijn, volgt er een trekking.

Niet meer rendabel

De oude noodtelefoons werden afgelopen weekend uitgeschakeld en ze worden deze maand overal door Van Doorn weggehaald. Het systeem waarbij de ANWB bij pech kon worden gebeld was niet meer rendabel. Er werd nog nauwelijks gebruik van gemaakt omdat mensen massaal de mobiele telefoon pakken als ze problemen hebben. Nederland heeft in totaal 3300 praatpalen langs de snelweg. In Gelderland staan er 499.