Nieuws

Han bezoekt na 75 jaar Kamp Amersfoort, waar zijn vader gevangen zat

ARNHEM - Han Boerrigter is zondag voor het in Kamp Amersfoort, waar zijn vader 75 jaar geleden gevangen zat.
Han Boerrigter was net zeven jaar oud toen zijn vader uit Kamp Amersfoort werd weggevoerd en gefusilleerd op 9 juli 1942 op fort Rhijnauwen te Bunnik. Nu is hij 82 en hij loopt voor het eerst door het voormalige kamp waar zijn vader Dick Boerrigter gevangen werd gehouden door de Duitsers. Zondag wordt in het kamp een tentoonstelling geopend: 'Het laatste schilderij van John Dons'. De Utrechtse kunstschilder maakte in Kamp Amersfoort als laatste daad van verzet een oer-Hollands landschap. En hij tekende er een portret van de Nijmeegse verzetsheld Dick Boerrigter.

Gefusilleerd

Vader Dick was een van de oprichters van de Oranjewacht in Arnhem, een verzetsgroep in de oorlog. Toen een verzetslid van de landelijke organisatie werd gearresteerd door de Duitsers werd een boekje met namen gevonden, onder wie die van Dick. Hij werd gearresteerd en kwam uiteindelijk in Kamp Amersfoort terecht. Hij werd uiteindelijk met negen andere opgepakte 'Oranjewachters' gefusilleerd. Ook kunstenaar Dons werd die dag om het leven gebracht.

Expositie

De expositie bestaat uit het laatste schilderij van Dons, tekeningen, foto's, documenten, brieven, oude krantenartikelen en andere informatie. Tot de originele stukken behoren ook de fotocamera van Dons en het Bijbeltje waaruit de eveneens gefusilleerde Frans Heinekamp in Kamp Amersfoort zoveel steun putte. Ook is de documentaire die Kruispunt maakte over het schilderij te bekijken.