Nieuws

Files groeien niet meer, zegt de ANWB

De totale filezwaarte is in de eerste 6 maanden van 2017 nauwelijks gestegen vergeleken met diezelfde periode vorig jaar. Dat meldt de ANWB. © ANP
HOEVELAKEN - De totale filezwaarte is in de eerste 6 maanden van 2017 nauwelijks gestegen vergeleken met diezelfde periode vorig jaar. Dat meldt de ANWB.
De file op de A1 van Amsterdam naar Amersfoort ter hoogte van knooppunt Hoevelaken staat net als het eerste halfjaar van 2016 op de tweede plaats in de file top 10.
Vergeleken met vorig jaar is de filezwaarte in Gelderland met 6 procent gestegen. Toppers zijn Overijssel en Zeeland met een stijging van respectievelijk 38 en 28 procent.
Met de filezwaarte wordt bedoeld de lengte van de file maal het aantal minuten dat u in die file staat.
De ANWB noemt het amper nog toenemen van de landelijke filezwaarte opmerkelijk. 'Deze periode van groei begon in het voorjaar van 2014 en nam elk jaar toe. In het eerste kwartaal van 2017 steeg de filezwaarte nog, zij het licht met 3 procent. De metingen na een halfjaar wijzen uit dat de filegroei vrijwel tot stilstand is gekomen.'
Volgens de verkeersdienst is dit mede te wijten aan het fraaie voorjaarsweer. 
Behalve het dagelijkse oponthoud bij Hoevelaken staan ook de files op de A50 van Arnhem naar Den Bosch (tussen Ewijk en Ravenstein) en die op de A2 van Utrecht naar Den Bosch tussen Beesd en knooppunt Deil in de ANWB file top 10. Beide kwamen trouwens niet voor op die lijst bij de metingen over de eerste zes maanden van vorig jaar.
Regionaal zijn er grote verschillen als het gaat om doorstroming van het verkeer. In de drukste regio, de Randstad, nam de filezwaarte het afgelopen halfjaar met ruim 5 procent af.