Nieuws

Barneveldse nephertog veroorzaakt vertraging in proces over Belgische kasteelmoord

Antonie de B.
Meesteroplichter Antonie de B. uit Barneveld staat ook wel bekend als de 'nephertog'. Hij deed zich onder andere voor als hertog om met een adellijke vrouw te trouwen, maar zorgt voor vertraging in een Belgische rechtszaak. © Omroep Brabant
BARNEVELD - Meesteroplichter Antonie de B. uit Barneveld staat ook wel bekend als de 'nephertog'. Hij deed zich onder andere voor als hertog om met een adellijke vrouw te trouwen, maar zorgt voor vertraging in een Belgische rechtszaak.
De B. ging door het leven onder meerdere namen. Zo noemde hij zich onder anderen Anthony van Wilderen en ‘zelfs’ hertog Marc-Anthonie van Wilderoden d’Aragon. Zijn meest bekende wapenfeit is het afzeggen van een trouwplechtigheid in de basiliek in Oudenbosch.  Een dag vóór het adellijke huwelijk met Tara Elliott, in 2010, werd hij opgepakt, omdat hij nog maanden moest uitzitten. Het afgeblazen trouwspektakel kwam hem op een extra celstraf te staan.

Rol in de kasteelmoord

Antonie de B. zit momenteel een gevangenisstraf uit voor diefstal. Hij zit vast in het Belgische Ieper, na een veroordeling voor diefstal in Ierland. In die gevangenis zou hij 200 gesprekken hebben opgenomen met een verdachte van de kasteelmoord, zo tipte hij aan justitie. De rechtbank in Brugge legde maandag het proces stil, omdat de gesprekken als illegale afluisterpraktijken kunnen worden beschouwd. Maar volgens de Belgische krant De Morgen bestaan er geen opnames en zijn er alleen 'transcripties', die de oplichter zelf heeft zou hebben gemaakt op basis van zijn bijzonder goede geheugen.

Niet het eerste proces dat hij verstoort

De B. frustreerde eerder al een strafzaak. In 2006 werd hij opgevoerd als kroongetuige in een zaak tegen Hells Angels. Toen beweerde hij belastende verklaringen van een hoofdverdachte te hebben opgetekend in de gevangenis, althans dat beweerde hij.

Geen commentaar justitie

Eén van de advocaten laat weten dat hij de aantekeningen van Antonie de B. graag wil inzien. Justitie in België onthoudt zich van commentaar.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!