Nieuws

Nieuw drama Gesink in Tour waarmee hij een haat-liefdeverhouding heeft

Robert Gesink moest zondag in de negende etappe de Tour de France geblesseerd verlaten. Op zaterdag legde hij nog beslag op de tweede plaats in de achtste etappe.
CHAMBÉRY - Robert Gesink moest zondag in de negende etappe de Tour de France geblesseerd verlaten. Op zaterdag legde hij nog beslag op de tweede plaats in de achtste etappe.
Gesink heeft een haat-liefdeverhouding met de Tour de France, die zaterdag met een tijdrit in het Duitse Düsseldorf begon. 
De 31-jarige Varssevelder kende hele wisselende ervaringen. In 2009 debuteerde hij met hoge verwachtingen, omdat hij in andere koersen al had bewezen mee te kunnen met de beste klimmers. Het werd een desillusie, want in de eerste week viel Gesink. Hij reed de etappe nog wel uit, maar bleek een polsbreuk te hebben opgelopen.
Een jaar later keerde hij terug in de Tour en viel hij al in de derde etappe, maar daar herstelde hij de dagen daarna van en in de bergen reed hij keurig voorin mee. In één etappe eindigde hij zelfs als derde en uiteindelijk behaalde de Achterhoeker de zesde plaats in het eindklassement en door twee dopinggevallen schoof hij later nog op naar plek vier.
Foto: ANP
In 2011 wilde hij die prestatie minimaal evenaren, maar dat lukte allerminst. Gesink moest in de eerste zware bergetappe direct flink passen en kwam daarna ook nooit meer op zijn niveau. Hij reed de Tour nog wel uit, maar werd anoniem 33e.
In 2012 begon Gesink heel sterk aan de Tour en zat hij in de eerste aankomst bergop in de Ardennen meteen voorin. Maar een valpartij waarbij het peloton op volle snelheid lag, brak hem op. Hij kwam op flinke achterstand binnen en gaf niet direct op, maar enkele dagen later achtte de zwaar gehavende Gesink dat toch verstandiger.
Een jaar later reed hij niet mee voor het klassement. Hij viel wel aan, maar dat was in dienst van Bauke Mollema. Die reed mede dankzij de inspanningen van Gesink wel een goed klassement (zesde). De Achterhoeker eindigde zelf als 26e. Hij probeerde nog wel een bergetappe te winnen, maar moest in de finale passen en werd daarin slechts zevende.
In 2014 ontbrak Gesink vanwege een ingreep aan zijn hart, maar in 2015 keerde hij ijzersterk terug. In de eerste week zat hij als enige renner samen met Peter Sagan in iedere etappe bij de eerste dertig en in de eerste zware Pyreneeënrit was de Achterhoeker de eerste aanvaller en kwam hij achter de grote klassementsrenners als vierde boven. Gesink bleef daarna heel regelmatig rijden en dat leverde een zesde plaats op in het eindklassement. Vorig jaar kon hij dat niet herhalen, want door een val in de Ronde van Zwitserland moest hij forfait geven voor de Tour.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!