Nieuws

Luchtmobiele brigade oefent op de Veluwe voor Mali

EDE - Veel militair vertoon op en rond de kazernes van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen deze weken.
De militairen doen mee aan een grote oefening als voorbereiding op een missie in Mali later dit jaar. Op de Ginkelse Heide zijn tientallen voertuigen te zien. Verschillende scenario's worden gespeeld en tientallen mensen zijn uitgedost in Afrikaanse kledij.

Oefenen op basis van de praktijk

Op de Ginkelse Heide bij Ede wordt een aanslag op een markt nagespeeld. Een man ligt gewond om hulp te roepen. De militairen moeten de markt beveiligen en de lokale bevolking op afstand houden. Ondertussen moet onderzocht worden wat voor materiaal is gebruikt voor de aanslag.
'De scenario's zijn gebaseerd op onze huidige ervaring in Mali. We oefenen met hetzelfde materiaal en voertuigen. Alleen het weer hebben we niet in de hand', vertelt brigadegeneraal Matthijssen. 'Het bijzondere is dat ook militairen die net terug zijn uit Mali aanwezig zijn om te ondersteunen en de nieuwe lichting tips te geven', zegt de hoogste commandant van de brigade. 

Ze komen helpen

Eén van de mannen is sergeant Sjoerd.  'Het is natuurlijk een warm land de mensen leven er in moeilijke omstandigheden, maar ze reageren ook anders. Bij een harde knal bijvoorbeeld lopen ze niet weg, maar komen ze vaak kijken of helpen.' Juist dat soort tips wil hij zijn collega's meegeven.
De oefening duurt tot aankomende week. Na de zomer vertrekt de nieuwe lichting naar Mali. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!