Nieuws

Geen extra geld voor ontslagen medewerkers Hilckmann

De Nijmeegse slachterij Hilckmann hoeft de negentien voormalige werknemers geen extra ontslagvergoeding te betalen. Dat heeft de kantonrechter vrijdag bepaald. Het bedrijf heeft eerder de ruim 200 ontslagen medewerkers wel de wettelijke vergoeding - de zogenoemde transitievergoeding - betaald. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Nijmeegse slachterij Hilckmann hoeft de negentien voormalige werknemers geen extra ontslagvergoeding te betalen. Dat heeft de kantonrechter vrijdag bepaald. Het bedrijf heeft eerder de ruim 200 ontslagen medewerkers wel de wettelijke vergoeding - de zogenoemde transitievergoeding - betaald.
'Hilckmann heeft de afgelopen periode verschillende schriftelijke bewijsstukken aangeleverd. Ook zijn getuigen gehoord. Hieruit is gebleken dat de financiële situatie in het najaar van 2015 drastisch was gewijzigd', schrijft de rechtbank vrijdag.
'Ook heeft het bedrijf voldoende aangetoond dat het afstevende op een faillissement. Daarom is er voldoende aangetoond dat de noodzaak bestond om het bedrijf te sluiten.'

21 miljoen euro voorschot

De gemeente Nijmegen betaalde Hilckmann in 2015 een voorschot van 21 miljoen euro voor verplaatsing van het bedrijf naar het Noord-Brabantse Haps om op de vrijgekomen plek huizen te kunnen bouwen. Zodoende bleef het werk voor het personeel behouden.
In februari 2016 trok Hilckmann echter plotseling de stekker uit het bedrijf. Volgens de directie was het bedrijf niet meer levensvatbaar door opgelopen tekorten en een niet-verkregen exportvergunning voor China. Hierdoor kwamen ruim 200 medewerkers op straat te staan.

Wettelijke transitievergoeding

De medewerkers kregen uiteindelijk wel de wettelijke transitievergoeding. Dit is een bedrag dat moet worden uitgekeerd aan de ontslagen personen die twee jaar of langer bij een bedrijf hebben gewerkt.
35 medewerkers wilden echter een extra ontslagvergoeding vanwege 'ernstige nalatigheid van het slachthuis'. Ze werden ondersteund door vakbond FNV. Onder druk van van Hilckmann zagen uiteindelijk zestien mensen af van de zaak.

Extra ontslagvergoeding

De Nijmeegse rechtbank oordeelde eind december vorig jaar dat de overgebleven negentien medewerkers alsnog een extra ontslagvergoeding kregen. Volgens die rechter kon Hilckmann niet bewijzen dat het dusdanig slecht ging met het bedrijf dat het moest sluiten.
De vleeshandel kreeg de tijd om daar alsnog bewijs voor aan te leveren. Dat is volgens de rechtbank nu gebeurd.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!