Nieuws

Naar de Efteling of Ede? Miljoenen voor 'internationale attractie'

EDE - 350.000 bezoekers per jaar moet het gaan trekken: de World Food Center Experience in Ede. De attractie moet laten zien wat de Nederlandse landbouw, wetenschap en voedingsmiddelenindustrie te bieden heeft. De provincie Gelderland heeft 15 miljoen gereserveerd voor het project.
Het is de bedoeling dat gezinnen 's ochtends aan de keukentafel overleggen of ze naar de Efteling, het Openluchtmuseum of Ede gaan', zegt Harry Veldhuis van het World Food Center (WFC), waarvan de Experience een onderdeel is. Bezoekers moeten vanaf 2020 in Ede terecht kunnen en daar ervaren hoe voedsel wordt gemaakt, bewerkt, getransporteerd en gegeten. Dit gebeurt met behulp van technieken zoals virtual reality en hologrammen. 
Bezoekers kunnen ook samen met wetenschappers werken aan gezond en duurzaam voedsel. Zes universiteiten, waaronder de Wageningen Universiteit en de Radboud Universiteit Nijmegen, werken hieraan mee.

Gemeente en provincie enthousiast

Het Amerikaanse BRC Imagination Arts, een bedrijf dat ervaring heeft met het maken van dit soort attracties, heeft het eerste ontwerp voor het WFC in Ede gemaakt. De gemeente Ede en de provincie zijn enthousiast. 
Deze week heeft de provincie besloten 15 miljoen euro te reserveren voor de realisering van het WFC. De gemeente Ede stelde eerder al 5 miljoen euro beschikbaar. Daarmee is de begroting nog niet rond, want naar verwachting gaat de attractie zo'n 40 miljoen euro kosten. De overige 20 miljoen moet onder meer van bedrijven komen.