Nieuws

VIDEO: Bijzondere beelden van Doetinchems vliegveld in 1936

DOETINCHEM - Er zijn bijzondere videobeelden opgedoken van vliegveld en recreatiepark Groenendaal in Doetinchem in 1936.
De beelden zijn beschikbaar gesteld door een familielid van de broers Misset voor de documentaire Meneer Kees en Meneer Henk uit 2010. De broers waren eigenaar van Uitgeverij Misset. 

Opening vliegveld

Karel Berkhuysen vond de beelden zeven jaar geleden bij een vrouw op zolder. 'In flimblikken', vertelt hij. 'Er is nog veel meer materiaal van Doetinchem dat gaat we in de toekomst misschien ook nog wel openbaar maken.'
Dat openbaar maken deed Wim Maatman van Oasem Media. Hij denkt dat de beelden zijn gemaakt voor de opening van het vliegveld en het recreatieterrein. 'Omdat iedereen feestelijke kleding draagt', zegt Maatman. De vinder van de beelden sluit zich hierbij aan. 
Maatman wijst er ook op dat Henk Misset vanaf 2:11 te zien is. 'Later is te zien hoe hij een dame een vliegtuig in helpt.' Later in de video zien we beelden van Doetinchem vanuit de lucht, door wie deze zijn gemaakt, is niet bekend. Wel durft Berkhuysen te zeggen dat de piloot Hein Bulten heet. 'Dat was de minnaar van de vrouw van Misset', zegt hij. 
Het bijzondere rotorvliegtuig, een combinatie tussen een vliegtuig en helikopter, aan het eind van de video is de PH-HHH Cierva, met de bijnaam 'Donna Dulcinea'.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!