Nieuws

Radboudumc: 66 verpleegkundige handelingen overbodig

NIJMEGEN - Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen hebben een lijst met 66 verpleegkundige handelingen samengesteld waarvan is aangetoond dat deze niet werken of schade aanrichten bij patiënten.
Op de lijst staan handelingen zoals het bedekken van operatiewonden, het plaatsen van een urinekatheter bij incontinentie en het gebruik van bedhekken. Wanneer verpleegkundigen ophouden met deze handelingen zou veel leed, geld en tijd bespaard kunnen worden.

Flinke besparing

Het niet meer bedekken van operatiewonden bij de helft van Nederlandse patiënten kan bijvoorbeeld 2 miljoen euro aan materiaal en 2,8 miljoen euro aan personele kosten besparen. Voor de patiënt zorgt het niet-afdekken ervoor dat wonden sneller herstellen en minder snel geïnfecteerd raken. 

In de praktijk

De volledige Beter-laten lijst wordt deze donderdag overhandigd aan beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN). Die moet de lijst in de praktijk in werking stellen.
De onderzoekers van het Radboudumc hebben 125 kwaliteitsstandaarden en richtlijnen voor verpleegkundigen onderzocht. Vorige maand deed V&VN een peiling naar welke handelingen verpleegkundigen zelf overbodig vinden. De overlap tussen wat wordt ervaren als onnodig en de Beter-niet lijst van de onderzoekers, is beperkt.