Nieuws

Door vandalen gesloopte lift wordt kunst

NIJMEGEN - Een knalkleur is het. Mintgroenig. Kunstenaar Marcel Blom uit Nijmegen is druk in de weer met verf en dergelijke. Bijzonderheid aan zijn nieuwste creatie: Hij maakt kunst van een glazen lift in zijn woonplaats die bij herhaling doelwit was van vandalen.
Een glazen lift naast een brug waaronder grote stenen liggen. 'Ja, je zou zeggen dat is een beetje de kat op het spek binden. Dan nog hoort het niet natuurlijk, maar ja het gebeurt wel', reageert Blom op de vernielingen. 
Om van de sloopdrift van de vandalen af te zijn, werd de lift dichtgetimmerd. De kunstenaar is nu druk bezig om er iets moois van te maken. 

Vernield met keien

Stadsbrug De Oversteek en de bijbehorende lift werden in november 2013 in gebruik genomen. Een halfjaar later was de lift al vernield met keien die onder de brug lagen.
Om erger te voorkomen, werd de lift eerst in plastic ingepakt en twee jaar later kwam er een houten bekisting omheen. Niet de meest fraaie aanblik, maar wel een praktische, hufterbestendige oplossing. De gemeente bedacht toen dat de houten platen een prima basis vormen voor een tijdelijk kunstwerk.

12.000 euro beschikbaar

Het ontwerp van Marcel Blom werd door de gemeente Nijmegen uitverkoren uit tientallen inzendingen van kunstenaars die de vernielde lift wilden komen opfleuren. Blom: 'Ik woon zelf vlakbij hier in de wijk. Ik heb al heel vaak die kale bekisting gezien. En had er als kunstenaar meteen allerlei ideeën bij, van: hé daar zou je wat leuks mee kunnen doen.'
Blom moet nog een paar dagen flink in de weer met groene verf, boormachine en schroeven. Dan moet zijn creatie klaar zijn. Voor de opdracht heeft de gemeente 12.000 euro beschikbaar gesteld.
De verwachting is dat het kunstwerk drie tot vijf jaar blijft staan. Volgens de gemeente heeft het geen zin om de lift eerder uit de bekisting te halen en weer in gebruik te nemen, aangezien de omgeving nog volop in ontwikkeling is. Nu de omgeving nog zo leeg is, zou dat wellicht opnieuw vernielingen kunnen uitlokken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!