Nieuws

De tijd staat stil in Oosterbeek na blikseminslag

OOSTERBEEK - Na een blikseminslag meldt de klok van het gemeente Renkum sinds donderdagavond dat het acht over halfzeven is. De tijd staat stil in Oosterbeek.
Op dat moment sloeg de bliksem in bij de skatebaan naast het gemeentehuis in Oosterbeek. Dat leidde waarschijnlijk tot een piekbelasting en dat was te veel voor het carillon in de toren, voor de klok en ook voor het besturingssysteem van de gemeente Renkum.
Elektrische deuren gingen niet meer open en dicht, en computers sprongen op zwart. Het behandelen van aanvragen van paspoorten en rijbewijzen kon niet meer. De gemeente Renkum was lamgelegd.

Het carillon zwijgt

De problemen bij burgerzaken zijn voorbij, meldt de gemeente, maar het carillon zwijgt. KIokkenmaker Royal Eijsbouts uit Asten die de schade heeft opgenomen, meldt dat de apparatuur die het carillon aanstuurt kapot is en moet worden vervangen. Dat duurt een paar dagen.
Het carillon speelt donderdag, hoe dan ook. Dat gebeurt op de vierde werkdag van de week namelijk altijd handmatig wanneer de beiaardier met zijn vuisten het klokkenspel bedient.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!