Nieuws

Horendol van jarenlange bromtoon: oorzaak blijft raadsel

In december werd het onderzoek uitgevoerd.
De oorzaak van de bromtoon die verschillende mensen al jaren horen in Zutphen, is niet gevonden. In december werden op zes plekken in de stad apparaatjes geplaatst die de bromtoon moesten registreren. Inmiddels zijn de uitkomsten verwerkt, maar een herkenbare oorzaak is niet gevonden. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - De oorzaak van de bromtoon die verschillende mensen al jaren horen in Zutphen, is niet gevonden. In december werden op zes plekken in de stad apparaatjes geplaatst die de bromtoon moesten registreren. Inmiddels zijn de uitkomsten verwerkt, maar een herkenbare oorzaak is niet gevonden.
De gemeente heeft de afgelopen jaren van meer dan 50 mensen klachten gekregen. Inwoners horen een lage toon, soms dagenlang achterelkaar. Ze krijgen er hoofdpijn van of slaapproblemen. Sommige mensen omschrijven het als een vrachtwagen die stil staat met de motor aan. 
Afgelopen winter plaatste een gespecialiseerd bedrijf een zestal apparaatjes en sensoren die alle geluiden moesten opvangen. Daarna is alles in de computer gezet en zijn de resultaten met elkaar vergeleken.

Onduidelijke oorzaak

Volgens de gemeente Zutphen blijkt uit het rapport dat er geen 'bronnen' gevonden zijn die samenhangen met de gemelde overlast. In de groep gedupeerden die een logboek hebben bijgehouden, zijn geen overeenkomsten waardoor het niet mogelijk is om een lijn te vinden. Ook de locaties die uit het onderzoek naar voren komen van waar het geluid zou komen, leveren geen herkenbare oorzaak op.
De uitkomsten zullen nog met de belangengroep die zich bezighoudt met de bromtoon worden besproken. Wat er verder nog met het rapport gebeurt, is nog niet bekend.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!