Nieuws

Vermeende jihadstrijders krijgen meer tijd om zich te melden voor rechtszaak

De strafzaak tegen tien mannen die ervan verdacht worden zich te hebben aangesloten bij een terroristische organisatie gaat voorlopig niet verder. Dat besliste de rechtbank van Rotterdam maandag. © ANP
ROTTERDAM - De strafzaak tegen tien mannen die ervan verdacht worden zich te hebben aangesloten bij een terroristische organisatie gaat voorlopig niet verder. Dat besliste de rechtbank van Rotterdam maandag.
Vier van de tien mannen komen uit Gelderland. Het Openbaar Ministerie kondigde in maart aan dat zij de vermeende jihadgangers wilde vervolgen, ook al zijn ze niet in Nederland. Justitie vermoedt dat ze in Syrië of Irak zijn. 

Elke zaak apart

Het Openbaar Ministerie probeerde de mannen te bereiken via onder andere sociale media. Justitie wilde niet wachten tot de verdachten waren teruggekeerd naar Nederland, want in dat geval zouden de mannen bij terugkomst meteen aangehouden kunnen worden. 
De rechter vindt het belangrijk dat de mannen meer tijd krijgen om zich te melden. De zaak van iedere verdachte zal daarom apart bekeken worden. De strafzaken van verdachten die niet bij een zaak willen zijn of waarvan het niet duidelijk is wat ze willen, worden na de zomer behandeld.
De verdachten die wel aanwezig willen zijn bij de zitting krijgen daarvoor de tijd tot januari 2018.