Nieuws

Verbazing is groot bij provincie over aanvliegroute boven Teuge

TEUGE - De provincie Gelderland is verrast door de keuze voor de aanvliegroute direct boven vliegveld Teuge. 'We hebben tot nu toe altijd open gesprekken hierover gevoerd, maar deze keuze heeft ons verrast', reageert woordvoerder Karen Mol. Al sinds 2012 wordt er gesproken over de aanvliegroutes. De route boven Teuge was van meet af aan een van de opties.
Vooral de hoogte van de vliegroute is een probleem voor Teuge. Die is met 1800 meter (6000 voet) namelijk lager dan verwacht, waardoor er geen plek meer is voor parachutesprongen. Dit zou de doodsteek betekenen voor het vliegveld en het bijbehorende paracentrum.
'Kennelijk heeft het ministerie een voorkeur voor deze route en wij willen nu weten wat daar achter zit', benadrukt provinciewoordvoerder Mol. 'Wij steunen Teuge daarin. Er zijn gesprekken tussen vliegveld Teuge en het ministerie en wij verwachten snel meer duidelijkheid. Hoe definitief dit besluit is, dat weten we ook nog niet.'

Vragen

De Gelderse PvdA heeft vragen gesteld over de nieuwe aanvliegroutes. De partij wil weten wat het provinciebestuur kan doen om het besluit over vliegroutes terug te draaien.

Meer reacties

Ook de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart heeft met verbazing en ongeloof kennis genomen van het voornemen van het ministerie (I&M) over de vertrekroute. Directeur Ronald Termaat concludeert dat op geen enkele wijze rekening gehouden wordt met de belangen van de recreatieve luchtvaart. 
Wethouder Johan Kruithof van de gemeente Apeldoorn is ook niet blij. 'We vinden dit als college een ongewenste ontwikkeling. De gemeenteraad heeft ons kaders gegeven voor de geluidsnormen en daarbinnen is het van groot belang dat Teuge zich verder kan ontwikkelen. Dat lijkt door deze vliegroute ernstig in de knel te komen. We nemen daarom duidelijk stelling tegen dit voorstel. Daarnaast willen wij meer informatie over de mogelijke geluidshinder die deze routes met zich meebrengen voor de inwoners van onze gemeente en de regio.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!