Nieuws

De mug komt eraan! Er zijn weer broedplaatsen te over...

Bron: Pixabay
Na lange tijd regent het weer. Dat is goed voor de natuur. En wel voor een diersoort in het bijzonder: de mug. Door het droge weer kon hij zich een tijd nergens nestelen om te broeden. Maar nu afvoerputjes, regenpijpen en plantenbakken vol water regenen, zijn er broedplaatsen te over.
WAGENINGEN - Na lange tijd regent het weer. Dat is goed voor de natuur. En wel voor een diersoort in het bijzonder: de mug. Door het droge weer kon hij zich een tijd nergens nestelen om te broeden. Maar nu afvoerputjes, regenpijpen en plantenbakken vol water regenen, zijn er broedplaatsen te over.
'En dat betekent dat ze zich in een razend tempo kunnen vermenigvuldigen', vertelt Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. 'In stilstaand water kunnen muggen een dichtheid van een paar honderd per liter bereiken.' Het is daarom belangrijk om nu alle broedplaatsen rondom het huis leeg te maken. Juist in die kleine bakjes met stilstaand water kan een mug zich uitstekend voortplanten.

Voorkomen is beter dan genezen

Het duurt wel nog even voordat we de nieuwe generatie gaan zien. De snelste muggeneitjes komen in twee weken uit, maar gemiddeld doen ze er 28 dagen over. 'We kunnen onszelf straks een hoop ellende besparen, door nu op te letten', aldus Van Vliet. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!