Nieuws

Nieuw registratiesysteem spermadonoren moet fouten voorkomen

Er komt een nieuw landelijk registratiesysteem voor spermadonoren dat moet voorkomen dat er meer dan 25 kinderen per donor zijn. Dat zegt Joop Laven van de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting in het Algemeen Dagblad. Grote fouten zoals die zijn gemaakt in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, moeten hiermee worden voorkomen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Er komt een nieuw landelijk registratiesysteem voor spermadonoren dat moet voorkomen dat er meer dan 25 kinderen per donor zijn. Dat zegt Joop Laven van de Stichting Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting in het Algemeen Dagblad. Grote fouten zoals die zijn gemaakt in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, moeten hiermee worden voorkomen.
Er geldt al een norm van maximaal 25 kinderen per zaaddonor. Het voorstel is om elke donor een unieke code te geven. Deze moet worden gekoppeld aan een ontvanger. Bij een landelijke registratie wordt zo voorkomen dat een donor die in een bepaalde regio al 25 kinderen heeft, elders in het land verder kan gaan met doneren. Ook voor individuele spermabanken is de controle zo beter.

Twee keer de norm

Onlangs werd bekend dat het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem tussen 2004 en 2014 grote fouten heeft gemaakt met spermadonoren. In zeker vijftien gevallen is de norm van maximaal 25 kinderen per donor overschreden. Er bleken zelfs gevallen van tenminste 50 kinderen per donor. De zaaddonoren zelf wisten niets van de fouten die er zijn gemaakt.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!