Nieuws

'Extreme bosbranden zoals in Portugal komen niet voor op Veluwe'

UDDEL - Enorme bosbranden zoals in Portugal zullen hoogstwaarschijnlijk niet voorkomen op de Veluwe. Dat vertelt Wim Verboom van de brandweer Gelderland-Midden.
'Ons klimaat is minder droog dan dat in Portugal. En onze luchtvochtigheid is hoger', legt Verboom uit in De Week van Gelderland van Omroep Gelderland. Verboom is teammanager Risicobeheersing en Omgevingsveiligheid van de brandweer.
'Daarnaast ziet ons landschap er anders uit. Wij hebben veel meer 'vakken', snelwegen en paden.' Door die vakken kan de brand niet zo snel overslaan en krijgt de brandweer het vuur sneller onder controle.

Bosbranden in Portugal

Afgelopen week woedde er een grote bosbrand in Portugal. Het vuur begon zaterdag in de gemeente Pedrogao Grande. Door de extreme droogte verspreidde de brand zich snel naar naastgelegen gebieden.
De bosbranden waren donderdag onder controle en eisten meer dan zestig levens. Ook werd zo'n 30.000 hectare aan bosgebied vernietigd.

Droge periode

De exacte oorzaak van de brand is nog niet bekend. Het vermoeden bestaat dat deze is ontstaan door blikseminslag na een extreem droge periode. Ook in Gelderland werd woensdag code oranje afgegeven vanwege het risico op natuurbranden.
Verboom: 'Met code oranje houden we de Veluwe extra in de gaten met een verkenningsvliegtuig. Als dat vliegtuig rookpluimen detecteert, alarmeert het ons. Dat systeem werkt veel sneller dan dat er iemand in de natuur loopt en dan 112 belt.'

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!