Nieuws

Bewoners toveren oude school om tot appartementencomplex

NIJMEGEN - Een groep particulieren heeft de oude Lourdesschool in Nijmegen gered van de sloophamer. Ze hebben het historische gebouw opgekocht en gaan het zelf verbouwen tot appartementencomplex.
Ze hadden heel wat geduld nodig, Peter Helmink en Winnie de Jager, sinds ze 5,5 jaar geleden onder het genot van een glas wijn hun plan opvatten om 'levensbestendig' te gaan wonen. Dat wil zeggen dat ze een plek zochten waar ze met gelijkgestemden kunnen wonen, ook als ze een dagje ouder worden.

Van de sloop gered

Inmiddels zijn ze de trotse eigenaren van de oude Lourdesschool aan de Veldstraat. Een gebouw in de stijl van de Amsterdamse school dat na 2015 niet meer als school werd gebruikt. Peter Helmink: 'We hebben de sloop van dit prachtige gebouw weten te voorkomen.'
De provincie en de gemeente Nijmegen waren erg blij met het initiatief. De provincie verleende de particulieren subsidie om een haalbaarheidsonderzoek te verrichten en de gemeente hielp ze met alle procedures.

'We kunnen het zelf beter'

Een projectontwikkelaar komt er niet aan te pas. Slopen doen de bewoners zelf en ook de architect en aannemer hebben ze zelf in de arm genomen. Dat scheelt zo 10 tot 15 procent in de kosten. Bovendien denken Helmink en de zijnen dat ze het zelf beter kunnen. 'Omdat wij de tijd nemen om naar onze eigen wensen te luisteren.'
Die wensen zijn voor ieder appartement weer net anders. Maar de bewoners delen de wens voor een centrale ontmoetingsruimte en een logeerkamer en ook de tuin wordt gemeenschappelijk. Toch is het geen woongroep. 'Ons motto is: wat goede buren voor elkaar doen. Dus je woont zelfstandig, maar je bent wel betrokken', legt De Jager uit.

'Ik kom uit het onderwijs en ik eindig in het onderwijs'

Door die betrokkenheid en doordat alles gelijkvloers wordt, hopen de bewoners tot in lengte van dagen te kunnen blijven wonen in de oude Lourdesschool. 'Ik kom uit het onderwijs en ik eindig in het onderwijs, zullen we maar zeggen', lacht De Jager.
Ook voor Helmink is het een bijzonder pand: 'Neefjes van mij hebben nog op deze school gezeten. Die willen dan ook absoluut komen kijken en die zullen dan vertellen van welke leraar ze toen les hebben gehad.'