Nieuws

Barneveld omarmt Jan van Schaffelaar

BARNEVELD - Barneveld staat vooral bekend om zijn kippen en eieren, maar als het aan een groep enthousiaste inwoners van het dorp ligt is het straks ook bekend vanwege een historisch figuur, namelijk Jan van Schaffelaar.
Van Schaffelaar was een Kabeljauwse ruiteraanvoerder die 535 jaar geleden van de door de Hoeken belegerde toren van Barneveld sprong om zijn manschappen te redden. Behalve deze heroïsche daad is er weinig bekend over hem. Toch heeft een groep mensen in Barneveld de koppen bij elkaar gestoken om Van Schaffelaar de aandacht te geven die hij volgens hen verdient.
'Zijn verhaal gaat over moed, trouw en opoffering en is tot op de dag van vandaag actueel en kan een inspiratiebron zijn voor iedereen. Als het gaat om keuzes maken in je leven die positieve gevolgen hebben voor andere mensen', zegt één van de initiatiefnemers Mijntje Pluimers. 

Jubileumjaar

In Barneveld wordt voor de opening van het jubileumjaar rondom Jan van Schaffelaar deze zaterdag zijn verhaal nagespeeld met echte acteurs. Een pop zal uiteindelijk van de toren 'springen'. Vrijdagavond is er al een tentoonstelling geopend in museum Nairac over Van Schaffelaar. 
Ook de rest van de zomer zullen er allemaal activiteiten georganiseerd worden rondom de ruiteraanvoerder. Zo worden 1 juli heldenpenningen uitgereikt aan bijzondere inwoners en start er na de zomer een speciaal lesprogramma voor de groepen 7 van de basisscholen in Barneveld. Tot slot is er 21 oktober een muziekvoorstelling in het Schaffelaartheater. 
De initiatiefnemers willen dat Barneveld ieder jaar aandacht besteedt aan het verhaal van Jan van Schaffelaar. 'We zijn blij dat we bekend zij om onze kippen en eieren, maar Barneveld heeft nog zo'n mooi ander verhaal te vertellen en daar willen we graag meer bekendheid aan geven', zegt Pluimers.