Nieuws

Zomer, zon, zwemmen en... paddenstoelen?

De stinkzwam in natuurgebied Duno
Op dit moment groeien er stinkzwammen in het bos. Het is wellicht niet het eerste wat iedereen bedenkt bij de zomer, maar juni is toch echt ook een paddenstoelenmaand.
OOSTERBEEK - Op dit moment groeien er stinkzwammen in het bos. Het is wellicht niet het eerste wat iedereen bedenkt bij de zomer, maar juni is toch echt ook een paddenstoelenmaand.
De paddenstoel is niet alleen te zien; het hele bos stinkt naar de zwam. Vliegen en andere aaseters komen op de geur af en doen zich tegoed aan het slijmerige goedje van de stinkzwam. Dat zorgt voor verspreiding, want het goedje zit vol sporen. Vanavond in BuitenGewoon, Harm zwerft door Gelderland gaat het onder meer over de stinkzwam die ze vinden in het bos van natuurgebied Duno. Natuurorganisatie Geldersch Landschap en Kasteelen onderhoudt het gebied dat gevormd werd in de ijstijd. 

Schaamteloze penis

De stinkzwam is overigens niet alleen bekend vanwege zijn geur. Zijn officiële naam heeft hij te danken aan zijn uiterlijk; Phallus impudicus betekent namelijk schaamteloze penis. De paddenstoel komt bovendien uit een zogeheten duivelsei, of heksenei. Die zouden heksen gebruiken om zich met hulp van de duivel voort te planten. Als je op je erf duivelseieren aantrof, dan had een kwaadwillige buurman een heks of duivel verzocht om ze daar achter te laten om je met de kwalijke dampen van de duivelsfallus ziek te maken.