Nieuws

'Visitekaartje' van de Achterhoek: uniek orchideeënveld bij Lievelde

LIEVELDE - Zo op het eerste gezicht lijkt het een klein stukje Frankrijk, maar het is gewoon de Achterhoek. Bij de Koolmansdijk in Lievelde ligt een uniek veld met zeldzame bloemen- en grassoorten. Door het warme weer groeien de paarse orchideeën nu volop.
De locatie is een favoriete plek voor natuurfotografen. De diverse orchideeënsoorten groeien elke keer maar een paar weken. Nu is het paars, binnenkort voert wit de boventoon. Omdat er veel zeldzame bloemen staan, mag je niet van de paden af. Dat mag alleen als er een boswachter bij is. Hielke Alsemgeest is van Staatsbosbeheer en vindt het bijzondere veld 'een visitekaartje van de Achterhoek'. 

'Uniek dat dit zo goed gelukt is'

Heel vroeger was dit plekje al blauwgrasland, maar later is er een tijdlang drinkwater gewonnen en nog later werd er maïs op verbouwd. Rond 2000 stopte dit en dankzij een samenwerking van provincie, gemeente, waterschap, boeren en Staatsbosbeheer heeft er natuurherstel plaatsgevonden. 'Uniek dat dit zo goed gelukt is hier.' 
Door de bovenste laag af te graven, kwam de 100 jaar oude zaadbodem weer boven. 'Bovendien groeien er nu zelfs nog meer zeldzame bloemen dan in 1955, zoals de Moeraswespenorchis', zegt Alsemgeest.

Kijken mag, plukken niet

'We hebben dan wel niet zoveel bos in de Achterhoek, maar wel dit prachtige bloemenveld', zegt Alsemgeest. Mensen mogen allemaal komen kijken naar de verschillende kleuren, maar dan wel vanaf de paden. 'Ja, kijken mag. Aanraken misschien ook als je het voorzichtig doet, maar plukken? Nee.'