Nieuws

Lees hitteblog terug: huishoudens halve dag zonder water, speelparadijzen dicht

NIJMEGEN - De hitte in Gelderland zorgt op bepaalde plekken voor problemen. In de Nijmeegse wijk Voorstenkamp zitten 120 huishoudens zonder water, een speelparadijs in Zutphen is gesloten en de temperatuur is inmiddels dik boven de 30 graden.

De belangrijkste punten in dit liveblog:

  • 120 huishoudens in Nijmegen hebben meer dan een halve dag zonder water gezeten
  • Het RIVM waarschuwt voor smog in de Achterhoek
  • Voor 11.00 uur is de grens van 30 graden al bereikt in Deelen, inmiddels is het op veel plekken in Gelderland nog steeds 30 graden of meer.
16.50 We sluiten het liveblog. Houdt onze berichtgeving in de gaten voor nieuws over de hitte.
16.30 De temperatuur bij weerstation Herwijnen is inmiddels gedaald naar 26,9 graden. Bij Hupsel (32,3) en Deelen (32,0) is het nog wel boven de 30 graden.
16.10 Zinderend heet, vond ook Ab Donker.
15.50 Judith Zuiderhoudt van waterbedrijf Vitens over de waterstoring in Nijmegen en de lage waterdruk elders:
15.35 Perfecte verkoeling met dit weer: 
15.20 In Doesburg, Doornenburg, Aalten/Kroondijk en Megchelen is er kans op een lagere waterdruk, aldus Vitens. Het waterbedrijf verzocht al eerder om tijdens piekuren (van 6.00-9.00 en van 18.00-22.00 uur) niet
  • de tuin te sproeien,
  • de auto te wassen,
  • de vaatwasser of wasmachine aan te zetten,
  • zwembadjes te vullen.
15.15 De waterstoring in de Voorstenkamp in Nijmegen is binnen nu en 15,35 uur verholpen, meldt waterbedrijf Vitens.
14.55 Een luisteraar van Radio Gelderland uit Doetinchem belt. Hij vertelt dat hij aan zijn lichaam voelt dat er een hevig noodweer zal losbarsten boven Gelderland. 'Misschien al rond 17.00, 17.30 uur.' Volgens de man heeft hij het al eerder goed voorspeld. 'Toen heb ik Radio Gelderland ook gebeld.'
14.15 De storing in de Voorstenkamp is volgens waterstoring.nl nog niet verholpen, de verwachte eindtijd zou rond 13.00 uur zijn, maar dat werd niet gehaald. De verwachte eindtijd is nu 15.00 uur.
13.50 Kinderspeelparadijs Ballorig in Zutphen is vanmiddag gesloten, het wordt daar te warm in het pand. Ook Monkey Town heeft de vestigingen gesloten vanwege het warme weer.
13.35 - Inmiddels is de temperatuur opgelopen tot 32,3 graden in Hupsel. In Deelen is het 31,9 graden. Toch blijft het niet de hele dag prachtig weer. Waarschijnlijk gaat het vanavond onweren.
13.20 - Leuke feestjes met dit weer. Maar.. denk aan elkaar, aldus de politie.
13.05 - De brandweer zet op dit moment fors in op een melding van een heidebrand bij 't Harde. Het is niet bekend of er inderdaad sprake is van brand en hoe groot die brand dan is. In verband met code oranje wordt er extra ingezet bij heidebranden. 
12.45 - Dat ziet er goed uit!
12.30 - Met het droge weer is er meer kans op een natuurbrand, de brandweer gaf een paar dagen geleden code oranje af en dat geldt nog steeds. In provincies in het zuiden (Zeeland en Brabant) geldt code rood. Volgens de veiligheidsregio's is dat in Gelderland nog niet nodig.
12.15 - De problemen in Beuningen zijn opgelost en daar heeft of krijgt iedereen snel weer water. In de Voorstenkamp in Nijmegen zijn de materialen voor de reparatie gearriveerd.
12.00 - Ook banketbakkerij Gerritsen sluit de deuren. De Huissense bakker kan de kwaliteit van de taarten niet meer waarborgen.
11.55 - Welke tips heb jij?
11.45 - Tropisch weer, maar hoe blijf je koel? Zondag schreven we dit artikel. Met tips zoals: een bevroren fles water voor de ventilator zetten, een glas bouillon drinken én zelfs... kamperen in de supermarkt.
11.30 - Het RIVM waarschuwt voor smog in de Achterhoek. Het instituut adviseert mensen die last hebben van de slechte luchtkwaliteit om zware lichamelijke inspanning te vermijden. De rest van het land heeft geen kans op smog, doordat de wind vandaag draait.
11.20 - In het Goffertbad in Nijmegen zijn ze helemaal klaar met de jongeren die 's avonds illegaal zwemmen in het bad. Vooral omdat ze de boel ook slopen. 
11.15 - Oef! Dat is een pittige training
11.10 - Het euvel in beeld.
11.00 - Het ziet er goed uit voor de huishoudens in Nijmegen en Beuningen. Waarschijnlijk zijn de problemen met de watervoorziening uiterlijk om 13.00 uur verholpen.
10.50 - In Deelen is de grens van 30 graden bereikt. Bij het weerstation werd 30,1 gemeten.
10.45 - Bloemenwinkel Jacco Otten in Nijmegen gooit de deuren vandaag eerder dicht, vertelt een medewerker. 'We kunnen onze tijd op zo'n dag besteden door praktische dingen te gaan doen, zoals de kelders opruimen. Met dit weer komt er eigenlijk toch niemand, want met 30 graden klappen de bloemen gelijk open. '
10.30 - Annemiek Schakelaar is in Nijmegen en merkt dat sommige bewoners boos zijn vanwege de waterstoring. 'En wat mij ook opvalt is dat veel mensen niet weten dat er een waterpunt staat.'
10.20 - Om 10.00 uur is de temperatuur al bijna tropisch. De weerstations van het KNMI melden om 10.10 uur temperaturen van 29 graden in Deelen en Hupsel, in Herwijnen is het 26.8. In Limburg is in de ochtend de 30 graden al gehaald.
10.15 - Met dit weer zoeken veel mensen verkoeling. Zwemmen in de grote rivieren is echter gevaarlijk. Gisteravond werd bij de Veerweg in Wamel een lichaam gevonden in de Waal. Inmiddels is de identiteit bekend, het gaat om een 39-jarige man uit Andelst die ging zwemmen.
Dinsdagavond werd in de Waal bij Rossum een lichaam gevonden, die identiteit is nog niet bekend. 
10.05 - Twee emmertjes water halen.
10.00 - Door de brug te koelen proberen deze mannen te voorkomen dat de brug vast komt te zitten.
09.45 - Beeld vanuit de Voorstenkamp. 
09.30 - In het controlecentrum van Vitens kunnen ze het watergebruik van de huishoudens in de gaten houden en zien ze waar het water wegloopt, bijvoorbeeld door een lek.
09.20 - 'Waterpunt is geplaatst, ondertussen werken we hard door.'
09.00 - Verslaggever George Borghouts is bij de brug in Laag-Keppel over de Oude IJssel, want ook bruggen hebben een beetje verkoeling nodig met dit weer.
08.50 - De werkzaamheden bij de rotonde Schoenaker-Leigraaf in Beuningen duren een dag langer. Volgens de gemeente koelt het asfalt niet genoeg af.
08.40 - Inmiddels is duidelijk dat de problemen met de watervoorziening in Nijmegen nog uren kunnen duren. De verwachting is dat de reparatie in Beuningen, 19 aansluitingen, de hele dag kan duren. In de wijk de Voorsterkamp en in Beuningen zijn waterpunten neergezet. De storing begon gisteravond, duizenden huishoudens werden getroffen. De meeste huishoudens hebben inmiddels al wel water.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!