Nieuws

Boeren krijgen mogelijk statiegeldregeling bij schade door wild

De provincie Gelderland wil het behandelbedrag aanpakken dat boeren moeten betalen wanneer wild schade aanricht aan hun bedrijf. Nu moeten boeren iedere keer als ze schade hebben door bijvoorbeeld zwijnen, ganzen of edelherten 300 euro betalen voordat de claim in behandeling wordt genomen. © Eefje Meihuizen
ARNHEM - De provincie Gelderland wil het behandelbedrag aanpakken dat boeren moeten betalen wanneer wild schade aanricht aan hun bedrijf. Nu moeten boeren iedere keer als ze schade hebben door bijvoorbeeld zwijnen, ganzen of edelherten 300 euro betalen voordat de claim in behandeling wordt genomen.
Boerin Eefje Meihuizen uit Leuvenum pleitte woensdagavond bij de provincie of er iets gedaan kon worden aan het behandelbedrag. 'Het afgelopen jaar kostte dat ons 1500 euro behandelkosten', aldus Meihuizen.

Landelijke statiegeldregeling

Het bedrag dat boeren moeten betalen voordat een schade in behandeling wordt genomen, is Provinciale Staten een doorn in het oog. Een ruime meerderheid van de partijen vroeg verantwoordelijk gedeputeerde Van Dijk om daar iets aan te doen. 
Volgens de gedeputeerde is het bedrag een aantal jaren geleden ingesteld om het aantal claims terug te brengen. 'Het behandelbedrag was nodig, want er waren veel claims. Maar uiteindelijk werden er daarvan maar weinig toegekend.'  De gedeputeerde wil in overleg met alle provincies kijken of er een soort statiegeldsysteem kan komen. Op die manier krijgen boeren die een terechte claim indienen het betaalde bedrag terug. 
Inspreker Meihuizen is blij met de uitkomst. 'Daarmee zou ik heel tevreden zijn, als dat systeem er komt', reageert ze na afloop. Ook al is het maar één onderdeel van het probleem: voor veel boeren in het gebied is ook het aantal wilde dieren in het gebied een zorg. Over de aanpak daarvan spreekt de provincie later dit jaar. 

Lees ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!