Nieuws

Beuningen wil laaggeletterdheid bestrijden; 75.000 euro voor projecten

De bestrijding van laaggeletterdheid en de jeugd aanzetten tot lezen heeft een grote prioriteit bij het Beuningse college. De komende vier jaar trekt de gemeente daar 75.000 euro voor uit. © N1
BEUNINGEN - De bestrijding van laaggeletterdheid en de jeugd aanzetten tot lezen heeft een grote prioriteit bij het Beuningse college. De komende vier jaar trekt de gemeente daar 75.000 euro voor uit.
'Wij weten dat als je niet goed kunt lezen, dat je beperkingen hebt om in de samenleving te functioneren. Het belemmert je in een goed leven', vindt wethouder Hans Driessen.

2000 laaggeletterden in Beuningen

Volgens Driessen zijn de meeste laaggeletterden autochtone Nederlanders. 'Op de een of andere manier hebben ze het tijdens hun leven niet goed geleerd.'
De wethouder zegt dat de gemeente nu meer aandacht aan laaggeletterdheid besteedt dan vroeger. In de gemeente Beuningen wonen ongeveer 2000 laaggeletterden. Om dit aantal te verminderen wordt een aantal nieuwe activiteiten opgezet.

Helpen met invullen formulieren

Samen met de bibliotheek en de stichting Perspectief wordt er een 'formulieren brigade' opgericht om mensen die laaggeletterd zijn te helpen met het invullen van formulieren.
Daarnaast start Boekstart, een project bij de kinderopvang waar geleerd wordt hoe je nog beter kunt voorlezen aan kinderen. En er is de Voorleesexpress, om ouders die moeite hebben met lezen te helpen met het voorlezen aan hun kinderen.