Nieuws

Helft jonge ooievaars Herwijnen sterft door slechte weersomstandigheden

HERWIJNEN - De pasgeboren ooievaars in Herwijnen hebben het moeilijk. Van de bijna veertig vogels die dit jaar in het ooievaarsdorp uit het ei kropen, heeft meer dan de helft het niet gered. Over een paar weken zullen de jonge dieren uitvliegen.
De belangrijkste oorzaak van de sterfte is de koude periode in april en de aanhoudende droogte nu. Door die droogte is er nauwelijks voedsel. De jonge ooievaars eten momenteel vooral regenwormen en die zijn door de droogte moeilijk te vinden. De jongen worden nog gevoed door hun ouders.
De nachtvorst eind april zorgde ook al voor veel sterfte onder de jongen. Toen waren er weinig insecten door de kou. En juist die waren op dat moment cruciaal voor de pasgeboren ooievaars. Volgens de Stichting Ooievaars Research en Knowhow (Stork) speelt het probleem zeker niet alleen in Herwijnen, maar is het nog te vroeg om al een compleet beeld te kunnen geven. 

Niet dramatisch

'Het slechtere jaar is niet iets om al te dramatisch over te doen', zegt Wim van Nee van Stork. 'Sommige ooievaars kunnen tot hun dertigste broeden en jongen voortbrengen.'

Geringd

De vijftien jonge ooievaars die nog wel in leven zijn, zijn woensdagavond geringd. Met een ladder werden de dieren door vrijwilligers uit hun nesten gehaald. Eenmaal beneden kregen ze een ring om hun poot en werden ze gewogen en gemeten.
Daarna werden de ooievaars terug op hun nest gezet. De gegevens helpen onderzoekers om in de gaten te houden hoe het met de ooievaars gaat. In ons land leven momenteel zo'n 1.000 ooievaarskoppels.