Nieuws

Snelle e-bikes mogen straks soms ook op het fietspad

Speed pedelecs moeten vanaf 1 juli in de bebouwde kom tussen de auto's rijden. Het fietspad is dan taboe voor deze snelle e-bikes, maar de provincie Gelderland maakt voor 16 plaatsen een uitzondering. © ANP
ARNHEM - Speed pedelecs moeten vanaf 1 juli in de bebouwde kom tussen de auto's rijden. Het fietspad is dan taboe voor deze snelle e-bikes, maar de provincie Gelderland maakt voor 16 plaatsen een uitzondering.
De provincie doet dat omdat op die wegen speed pedelecs niet veilig ingehaald kunnen worden of omdat de snelheidsverschillen tussen deze snelle e-bikes en auto's daar te groot zijn. 
Speed pedelecs bieden trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur, gewone e-bikes tot 25 kilometer per uur. 

Speed pedelecs toegestaan

Op deze wegen binnen de bebouwde kom mag de speed pedelec op zowel de weg als het fietspad:
N301 Nijkerk, N303 Ermelo, N309 Oostendorp en 't Harde, N319 Winterswijk, N344 Twello, N345 De Hoven, N348 Leuvenheim, N831 Velddriel, N836 Zetten, N839 Haalderen, N844 Malden, N786 Eerbeek en Loenen, N781 Wageningen en N788 Beekbergen.
Waar speed pedelecs ook het fietspad op mogen, staat onder het bord 'verplicht fietspad' een onderbord met de tekst 'speed pedelecs toegestaan'. Op het fietspad mogen ze maximaal 30 kilometer per uur, op de rijbaan maximaal 45 kilometer per uur. Gewone e-bikes mogen wel gewoon van het fietspad gebruik blijven maken. 

Snelfietsroutes

Volgens de regels zijn speed pedelecs vanaf 1 juli ook verboden op een aantal snelfietsroutes. De provincie wil daar iets aan doen, omdat snelfietsroutes juist bedoeld zijn voor langere afstanden en grotere aantallen fietsers.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!