Nieuws

Jihadvlag en drugs in jeugdgevangenis De Hunnerberg

NIJMEGEN - De directie van de Nijmeegse jeugdinrichting De Hunnerberg is ernstig in verlegenheid gebracht door foto's die Omroep Gelderland in handen heeft. Op die foto's staan gedetineerden afgebeeld met drugs en een jihadvlag. Ook zijn ze gekleed in djellaba.
Een anonieme tipgever speelde de foto's door aan Omroep Gelderland. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat de foto's in de Hunnerberg zijn gemaakt. Een woordvoerder wil verder niet op de zaak ingaan, maar laat in een schriftelijke verklaring weten dat het bezit van 'drugs, telefoons en voorwerpen van discriminerende, aanstootgevende of militante aard' tegen de regels is.
Op een paar foto's wordt de jihadvlag getoond, die ook wordt gebruikt door jihadistische terreurbewegingen als Al Qaida, Jabhat al-Nusra en Islamitische Staat. Het ministerie zegt dat in jeugdinrichtingen 'zowel preventief als reactief wordt gewerkt om radicalisering tegen te gaan en waar nodig aan te pakken'. Welke concrete maatregelen genomen zijn, wil de woordvoerder niet zeggen.

Advocaten niet op de hoogte

De foto's zijn volgens het ministerie drie jaar oud, maar toch circuleren ze nog op internet. Advocaten van de jeugdige gedetineerden die op de foto staan, zeggen niet op de hoogte te zijn van de afbeeldingen.
In de Hunnerberg zou deze week over de foto's zijn gesproken met gedetineerden, maar dat wil de directie niet bevestigen. Die verwijst naar het ministerie van Veiligheid en Justitie, dat in verband met privacy van de jongeren geen verder commentaar geeft.
Foto: Omroep Gelderland

Ponypark Slagharen

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg is geschokt door de foto's. 'Dat er zaken naar binnen gesmokkeld worden, daar sta ik niet meer van te kijken', zegt de politica, die zelf jarenlang locatiedirecteur van een jeugdinrichting was. 'Maar dat ze dan jihadvlaggen naar binnen smokkelen, dat vind ik toch wel verontrustend.' Ze wil de kwestie donderdag aan de orde brengen in een debat met staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.
Ook Kamerlid Michiel van Nispen van de SP is geschrokken. 'Dat is niet acceptabel. Dit soort spullen horen absoluut niet thuis in een jeugdgevangenis.' Hij wil dat wordt onderzocht hoe de spullen binnen de muren van De Hunnerberg zijn terechtgekomen. 'Deze jongeren hebben strafbare feiten gepleegd, moeten hun straf uitzitten en worden behandeld, zodat ze op termijn weer veilig kunnen terugkeren in de samenleving. Dat ze dit soort spullen hebben getuigt er in ieder geval van dat ze er nog niet klaar voor zijn.'
De PVV is van mening dat de jeugdige gevangenen moeten worden vervolgd voor drugsbezit. Ook zou de partij van Wilders graag zien dat de jihadvlag in Nederland verboden wordt, zodat ze ook daarvoor vervolgd zouden kunnen worden. PVV-Kamerlid Gidi Markuszower: 'Het wordt tijd dat jeugdgevangenissen als serieuze gevangenissen worden gezien, en niet als een soort Duinrell of Ponypark Slagharen.'

Maandenlang geen controle in de cel

Dijkhoff stuurde twee maanden geleden het inspectierapport van de doorlichting van de Hunnerberg aan de Tweede Kamer. Daarin werd kritiek geuit op de beveiliging van de Nijmeegse jeugdinrichting. Zo zou niet goed worden bijgehouden wie er op bezoek komt en of bezoekers ‘piepvrij’ de inrichting binnenkomen.
Daarnaast zouden medewerkers van De Hunnerberg in theorie ook zonder veel problemen een telefoon de inrichting kunnen binnensmokkelen. In het rapport wordt beschreven dat jongeren soms maandenlang geen controle krijgen op de spullen die ze in hun cel hebben.

Kijken naar camerabeelden

De Inspectie vindt het ook geen goede zaak dat beveiligers soms hun hele dienst naar camerabeelden zitten te kijken: 'Voor de alertheid is dit geen wenselijke situatie.'