Nieuws
Kans op lichtende nachtwolken de komende dagen

ARNHEM - De komende dagen zou u zogeheten nachtwolken kunnen zien. Even na 22.00 uur gaat de zon onder en dan kan het zilverblauwe licht van deze heel hoge wolken zichtbaar worden.
Lichtende nachtwolken kunnen ontstaan wanneer heel kleine ijskristallen op stofdeeltjes condenseren. Het licht komt van de zon en wordt door de ijskristallen weerkaatst naar het aardoppervlak. Doordat de wolken heel dun zijn, zijn ze overdag niet te zien. Pas nadat de zon is ondergegaan kan je deze bewolking zien, als een zilverblauwe streperige structuur. Wanneer de zon verder onder de horizon zakt, treedt ook op grote hoogte de duisternis in en zullen de lichtende nachtwolken verdwijnen. Bij goede condities zijn de wolken tot een uur na zonsondergang goed zichtbaar.
Bijzonder natuurfenomeen
Deze dinsdagavond hebben we kans om lichtende nachtwolken te zien. Er mag niet veel sluierbewolking zijn en u moet naar de noordwestelijke hemel kijken. Het schijnsel van deze wolken kan tot 23.15 uur zichtbaar zijn. Daarna treedt op grote hoogte de duisternis is. Ook woensdagavond kunnen we dit bijzondere natuurfenomeen mogelijk zien. De dagen daarna kunnen wolkenvelden het schijnsel van deze zeer hoge bewolking aan het zicht onttrekken.

Oplichtende nachtwolken. Foto: Zed Boy Slim
Een beetje geluk
Dinsdagmiddag is het zonnig en heet, maar trekken ook velden sluierbewolking over het land. Dinsdagavond lost de hoge bewolking voor een deel op en daarmee neemt de kans om lichtende nachtwolken te kunnen zien toe. De wolken zijn er lang niet altijd, dus we hebben ook een beetje geluk nodig. Komende nacht kunnen de wolken opnieuw verschijnen voordat de zon opkomt. Daarvoor moet u wel vroeg opstaan, want de wolken kunnen dan juist tussen 4.00 en 5.00 uur te zien zijn. U kunt natuurlijk ook wachten tot woensdagavond, want ook dan is het vrij helder. De dagen daarna zijn er 's avonds ook wolkenvelden, waardoor de kans om het zilverblauwe licht te zien afneemt.
Lichtende nachtwolken is de hoogste bewolking die we kennen. Het komt voor op een hoogte van 85 km. Veel hoger dan de 10 km tot waar de meeste sluierbewolking zit. Daarboven neemt de sluierbewolking af. Zware onweersbuien komen nog wel eens tot 15 km hoogte. Zelfs verkeersvliegtuigen komen niet hoger.
Langste dag
Op de hoogte van de lichtende nachtwolken is het erg droog. Juist in de zomer is er iets meer vocht waardoor ijskristallen kunnen ontstaan. Dit in tegenstelling tot parelmoerwolken die in de winter kunnen ontstaan, maar die door de benodigde zeer lage temperaturen op 25 km veel zeldzamer zijn. De meeste lichtende nachtwolken zijn zichtbaar in het hoge noorden, maar rond de langste dag zijn ze soms ook rond onze breedte te zien. Om ze te kunnen zien: kijk naar het noordwesten.