Nieuws

Gemeente wil zonnepanelen langs snelwegen bij Wijchen

A50 bij Niftrik (Google Maps)
Het college van Wijchen wil samen met Rijkswaterstaat en andere partijen onderzoeken of er zonnepanelen geplaatst kunnen worden langs snelwegen die aan de gemeente grenzen. Dat zegt het college naar aanleiding van een soortgelijk initiatief in Tiel.
WIJCHEN - Het college van Wijchen wil samen met Rijkswaterstaat en andere partijen onderzoeken of er zonnepanelen geplaatst kunnen worden langs snelwegen die aan de gemeente grenzen. Dat zegt het college naar aanleiding van een soortgelijk initiatief in Tiel.
De lokale partij Kernachtig Wijchen heeft de kwestie onder de aandacht gebracht van het college. Burgemeester en wethouders antwoorden dat ze de ontwikkelingen in Tiel volgen en dat een soortgelijk initiatief in Wijchen kan bijdragen aan de ambitie om energie neutraal te worden.

Zonnepanelen bij geluidsschermen

Maar volgens wethouder Paul Loermans geeft 'Rijkswaterstaat er de voorkeur aan om alleen zonnepanelen te plaatsen bij nieuwe geluidsschermen. Het gaat dan om een geluidsscherm en zonnepaneel in één.'
De partij Kernachtig Wijchen denkt zelfs dat zonnepanelen een positieve bijdrage leveren aan het afronden van te korte of onvolledige geluidsschermen langs de A50 bij Niftrik en Hernen. Volgens het college blijkt uit onderzoek dat zonnepanelen op de geluidsschermen bij Niftrik zouden zorgen voor iets minder geluid.

'Huidige geluidsschermen bij Niftrik wettelijk in orde'

Maar volgens Rijkswaterstaat is de constructie van de geluidsschermen daar niet sterk genoeg voor het plaatsen van zonnepanelen.  De Leefbaarheidsgroep Hernen onderzoekt de mogelijkheden van het doortrekken van de bestaande geluidswal gecombineerd met zonnepanelen. Wethouder Loermans: 'De huidige geluidsschermen langs de A50 bij Niftrik en Hernen voldoen overigens aan de wettelijke eisen; er is geen sprake van korte of onvolledige geluidsschermen.'