Nieuws

Vanaf donderdag bruin water uit de kraan door hitte. Pas op vlekken in wasgoed!

Op veel plekken in Nederland dreigt de zomerse hitte te zorgen voor bruin water uit de kraan en een lagere waterdruk. Vanaf donderdag zal dat merkbaar zijn. Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, waarschuwt daarvoor. © Wikipedia
ARNHEM - Op veel plekken in Nederland dreigt de zomerse hitte te zorgen voor bruin water uit de kraan en een lagere waterdruk. Vanaf donderdag zal dat merkbaar zijn. Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, waarschuwt daarvoor.
Het bedrijf meldt dat door de economische groei en de droogte en warmte van de afgelopen tijd de vraag naar drinkwater in Nederland fors is gestegen. Als veel mensen tegelijkertijd de kraan hebben openstaan, daalt de waterdruk. Daardoor komen roestdeeltjes vrij die het water een bruine kleur geven. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid, benadrukt Vitens.

Vanaf donderdag

Het probleem kan zich vanaf donderdag voordoen in alle regio's waar Vitens de leverancier is. Het waterbedrijf levert nu gemiddeld 1 miljard liter drinkwater per dag aan 5,6 miljoen mensen en bedrijven in de provincies Flevoland, Friesland, Gelderland, Utrecht en Overijssel en gemeenten in Drenthe en Noord-Holland.

Oproep

Het waterbedrijf zal in voorkomende gevallen een oproep doen aan de klanten om het watergebruik te spreiden. Wasjes draaien en de auto wassen kan dan beter buiten de 'piekuren' (7.00 - 9.00 uur en 18.00 - 20.00 uur ) gebeuren.

Wat is bruin water precies?

Bruin water wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van het grondwater tot drinkwater. Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden merkt u hier niets van.

Hoe komt het?

Veranderingen in stroomsnelheid en/of stroomrichting in ons leidingnet kunnen bruin water veroorzaken. Bij een onverwachte afname van veel water kan de stroomsnelheid veranderen en kan er bruin water ontstaan. Bijvoorbeeld als de brandweer ergens in uw buurt een brand moet blussen waarbij ze veel water nodig heeft. Of als veel mensen in een wijk 's avonds bijna allemaal tegelijkertijd de tuin gaan sproeien. Daarnaast kan ook een leidingbreuk de oorzaak van bruin water zijn.

Wat kunt u doen?

Wanneer er bruin water uit de kraan komt, kunt u de kraan het beste dichthouden. Meestal is dit binnen enkele uren verholpen. Draai na een paar uur de kraan open die het dichtst bij uw watermeter in de buurt zit. Meestal is dit de kraan in de keuken of op het toilet. Op die manier laat u schoon water uw woning binnen komen. Laat het water 10 minuten flink doorstromen totdat de bruine kleur verdwenen is. Is het probleem niet verholpen, herhaal deze procedure dan na een uur nogmaals. Eventueel kunt u het zeefje van de kraan reinigen.

Vlekken in wasgoed

Heeft u door het bruine water vlekken in uw wasgoed? Dan adviseren wij de was nat te houden en opnieuw te wassen met een biologisch voorwasmiddel. Houd de was tussen de twee wasbeurten goed nat, anders gaan de vlekken er niet meer uit. Zijn de vlekken er na één keer wassen niet uit, was de kleding dan direct nog een keer. Voor een overzicht van de actuele storingen en werkzaamheden kijkt u op www.waterstoring.nl.
Mocht het bruine water niet verdwijnen, neem dan contact met Vitens via het gratis storingsnummer 0800 0359 (24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week).
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl