Onderwijs

Scholen voeren tropenrooster in

Sommige scholen in Gelderland passen deze week de roosters aan wegens de hoge temperaturen. © Omroep Gelderland (archief
ARNHEM - Sommige scholen in Gelderland passen deze week de roosters aan wegens de hoge temperaturen.
Bij basisschool De Spreng in Barneveld geldt de hele week een tropenrooster. 'Dat betekent dat we iets eerder beginnen en iets eerder stoppen.' De leerlingen eten op school. Om 13.30 uur zit de schooldag erop.
Ook bij De Windroos in Nijmegen, een school voor speciaal basisonderwijs, is een tropenrooster van kracht. Dat is nog wel een heel geregel, zegt de receptionist. 'Ouders moeten hun leerlingen eerder ophalen en er moet taxivervoer worden geregeld. Maar we laten niemand aan hun lot over, hoor.' 
De Paasbergschool in Oosterbeek heeft donderdag een tropenrooster: de schooldag wordt verkort. 'De vooruitzichten zijn zodanig dat het waarschijnlijk is dat de temperatuur die dag boven de 30 graden uit zal komen', meldt de school. 'Het is dan na een paar dagen van warmte die daaraan voorafgaan binnen in school bijna net zo warm als buiten.' Om 12.00 uur eten alle kinderen op school. Om 13.15 uur zit de schooldag er al op.
Bij het Lingecollege in Tiel moeten de leerlingen deze dinsdag wel vol aan de bak. 'De toetsweek begint. Dan hebben ze de tijd wel nodig', zegt een woordvoerder. Maandag gold wel een aangepast rooster. De lessen duurden geen 50 maar 30 minuten. De leerlingen waren om 12.30 uur vrij.
De Pieter Brueghelschool in Arnhem, locatie E. van Beinum, heeft geen aangepast rooster. 'Ik ga vanmiddag wel met de kinderen in het bos een musical oefenen', zegt leraar Mark Mulder. September vorig jaar, toen het ook zo warm was, gaf hij les in het bos. Hij hing toen provisorisch een whiteboard op in een voetbaldoeltje. 'We hebben gisteren het laatste uur wel spelletjes in het bos gedaan.'
Bij De Wegwijzer in Putten zijn de lessen niet aangepast, omdat het niet de hele week heel warm wordt. 'Als we een tropenrooster doen, dan geldt dat meteen de hele week', zegt een woordvoerster.
Ook OBS Daalhuizen in Velp voert geen tropenrooster in. Wel krijgen kinderen daar extra te drinken en spelen ze zoveel mogelijk in de schaduw. De schoolleiding vraagt ouders hun kinderen thuis in te smeren en ze een petje of een zonneklep mee te geven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!