Nieuws

Zomer in Gelderland: Hulhuizen

Hulhuizen is een buurtschap, geen dorp dus, en hoort bij Gendt, gemeente Lingewaard.
GENDT - Hulhuizen is een buurtschap, geen dorp dus, en hoort bij Gendt, gemeente Lingewaard.
In Hulhuizen is het dit jaar feest. Niet alleen omdat Zomer in Gelderland de buurtschap bezoekt, maar vooral omdat Hulhuizen op 1 maart 200 jaar bij het Koninkrijk der Nederlanden hoort. Voordat dat het geval was, in 1817 dus, is Hulhuizen wel zeven of acht keer van machthebber veranderd. Eerst was het Pruisisch (zeg maar het huidige Duitsland), toen behoorde het weer tot Holland en tijdens de Franse bezetting was het zelfs nog even Frans. 
Hulhuizen ligt aan de Waal en was rond 1900 dan ook een heus vissersdorp. In kleine bootjes gingen de vissers de Waal op en vingen hun hoofdinkomen bij elkaar. Hulhuizen had tot aan het einde van de 17e eeuw een eigen kasteel. Maar helaas is de loop van de Waal gaandeweg veranderd zodat het kasteel verzwolgen is door het Waalwater. 
Hulhuizen heeft ook Jos Niels, eigenlijk inmiddels een beroemde inwoner, niet alleen omdat hij zijn eigen Mariakapel bouwde, maar ook omdat hij zich al jaren inzet voor laaggeletterden. Jos kon zelf jarenlang niet lezen en schrijven en wist dat tijden goed verborgen te houden. Sinds hij dat wel kan wil hij andere mensen helpen dat ook te leren. In het EO-televisieprogramma Geloof en een Hoop Liefde was te zien dat Jos daarvoor een prijs ontving en werd toegesproken door Prinses Laurentien.
Foto: De Mariakapel van Jos Niels

Team Hulhuizen

Annemarie Wagener gaat samen met haar team zoveel mogelijk geld ophalen voor de Speelweek in Hulhuizen. Aan Marleen Verhoeven, Roger Leusen, Jac Rikken, Wilco Witjes, Anne/Margriet Coenders, Bert Bekker, Johnny Milder, Anita van der Hijden en Paul Maters zal het in ieder geval niet liggen. Samen met Annemarie vormen zij team Hulhuizen. Kom je ook? Op 22 augustus staan we bij de speeltuinvereniging in Hulhuizen. 
Je vindt ons op dinsdag 22 augustus de gehele dag met radio, tv & web bij Sport- en speelterrein Hulhuizen. Zorg dat je er sowieso om 18.00 uur bent, dan gaan we publiek tellen. Graag tot dan!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!