Nieuws

Zeldzame ontmoeting met adder op Tongerense Heide

EMST - De wandelaars die zondagochtend deelnamen aan de maandelijkse BuitenGewoon-wandeling vielen met hun neus in de boter. Ze stonden oog in oog met een adder. Ook een zandhagedis liet zich uitgebreid fotograferen. Onder leiding van een boswachter en een natuurgids werden de Tongerense heide en het Wisselse Veen verkend.
De wandeling werd georganiseerd door BuitenGewoon, het natuurplatform van Omroep Gelderland, in samenwerking met Geldersch Landschap en Kasteelen. De rondleiding werd verzorgd door boswachters Sabine Wolters en Henry Kats.

Heel veel soorten

Door de vele hoogteverschillen op de grens van de hoge droge Veluwe en de lagere, natte gebieden rond Tongeren, is het landschap zeer afwisselend. Er lopen een aantal mooie beken. Die combinatie zorgt ervoor dat veel verschillende diersoorten zich hier thuis voelen. Zo leven er edelherten, zwijnen en dassen. Maar ook ringslangen, adders en hagedissen.

Bijzondere ontmoeting

Een ontmoeting met een adder is zeldzaam. De deelnemers aan de BuitenGewoon-wandeling hadden zondagochtend dan ook geluk deze enige in Nederland voorkomende gifslang te kunnen zien. Op een zandpad nam een jonge adder van zo'n 30 centimeter lang een zonnebad. Edward van Bakkum maakte er deze prachtige foto van...
In het hoge gebied van de Tongerense Heide wisselen bos, heide en vennetjes elkaar af. Hier ligt ook de Tongerense Berg. Op een hoogte van 32 meter boven NAP heb je een fraai uitzicht. 

Schatkamer

Afdalend naar het Wisselse Veen wordt het terrein vlakker en natter. Op het veen groeien diverse zeldzame plantensoorten. Geldersch Landschap en Kasteleelen noemt het zelfs een schatkamer van wilde flora. Op dit moment staat de orchidee er in bloei.
Tijdens de excursie liet zich aan de rand van het veen een ree zien. Drachtige reegeiten, krijgen rond deze tijd hun jongen. In juli begint alweer de bronst, dat is de paartijd van de reeën. In het gebied leven ook veel buizerds. Vaak zit deze roofvogel ergens op een paaltje of laag in een boom. Vanochtend draaide er eentje rondjes hoog in de lucht, fraai uitgelicht door de ochtendzon.

Ga ook mee met de boswachter

Iedere eerste zondag van de maand kunt u mee met een excursie onder leiding van een boswachter. De eerstvolgende BuitenGewoon-wandeling zal gaan vanaf Rabbit Hill naar het Kootwijkerveen. U kunt zich nu aanmelden voor deze wandeling. Dat kan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!