Nieuws

Duizenden mensen beklimmen Alpe d'HuZes: 'Ik hoop dat mijn pacemaker het houdt'

ARNHEM - Duizenden mensen beklommen donderdag de Franse berg Alpe d'Huez om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker. Onder hen waren 524 Gelderlanders. Allemaal hadden ze hun eigen redenen om mee te doen aan het evenement Alpe d'HuZes.
Omroep Gelderland zond het evenement live uit. Een man vertelde in de tv-uitzending, dat hij wel wat zorgen had voor vandaag. 'Ik hoop dat mijn pacemaker het houdt.' Een andere deelnemer was René Esbeukman, die de berg zes keer op de fiets wil bedwingen. Voor elke tocht omhoog heeft hij een persoon in gedachten. 'De eerste is voor mijn moeder. Die heeft vorig jaar kanker gekregen, maar ze is er nog.'
En zijn moeder, mevrouw Esbeukman, was zelfs in Frankrijk aanwezig. 'Het is heel bijzonder om erbij te kunnen zijn na alles wat er gebeurd is. Mijn dochter en mijn zus lopen ook vandaag', vertelde ze op Radio Gelderland.  'Ik ben heel dankbaar en ik hoop hier volgend jaar weer te zijn', aldus een geëmotioneerde Esbeukman.
Het evenement werd dit jaar voor de twaalfde keer gehouden. Woensdag gingen er al enkele deelnemers de berg op. Vorig jaar haalden de deelnemers in totaal ruim 10,7 miljoen euro op voor het goede doel.
Tot nu toe zijn daarmee 136 onderzoeken gefinancierd. Bijvoorbeeld een digitale keuzehulp voor borst- en tepelreconstructie na borstoperaties, een studie naar behandeling op maat met behulp van moleculaire beeldvormende technieken en de ontwikkeling van sneldiagnose die nu wordt toegepast in vier universitair medische centra.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!