Nieuws

Varkensverblijf moet na 15 jaar wijken voor nieuwe woning

Eigenaresse Diana Saaman van scharrelvarkensbedrijf Frank en Frij in Wehl moet het verblijf van haar varkens na vijftien jaar verplaatsen van gemeente Doetinchem. De reden is dat naast het erf van de Wehlse boerin een nieuwe woning wordt gebouwd. © REGIO8
WEHL - Eigenaresse Diana Saaman van scharrelvarkensbedrijf Frank en Frij in Wehl moet het verblijf van haar varkens na vijftien jaar verplaatsen van gemeente Doetinchem. De reden is dat naast het erf van de Wehlse boerin een nieuwe woning wordt gebouwd.

'Volgens de gemeente is nu het probleem dat mijn varkens geur- en stankhinder voor de woning kunnen opleveren', zegt een aangeslagen Diana Saaman, die zich naar eigen zeggen gepest voelt. 'Ik ben het daar niet mee eens, want ik zit hier al vijftien jaar met mijn bedrijf en dat weet de gemeente ook.' Middels een brief werd Saaman op de hoogte gebracht van het besluit van Doetinchem. Deze stelt dat de hutjes niet binnen het bestemmingsplan passen en vijftien meter verplaatst moeten worden. 'Nu gebruiken ze ineens termen als illegale huisvesting. Ik heb gewoon sterk de indruk dat de wethouder en een aantal ambtenaren dit doen om de woning mogelijk maken.' Woordvoerder Arian Kuil geeft aan dat de gemeente Saaman op 21 februari 2017 op de hoogte heeft gesteld. 
Nu staan er nog twee grote stallen met daarin honderden varkens, naast het erf van Saaman. Deze worden binnenkort gesloopt, waarna er een nieuwe woning wordt gebouwd. De gemeente stelt dat het varkensverblijf binnen een bepaalde straal valt, waardoor de nieuwe bewoners stankoverlast kunnen ervaren. Het verblijf moet daarom verplaatst worden. 'Er is zelfs een dwangsom. Ik moet ze binnen een maand weghalen.' Saaman heeft besloten stappen te zetten en gaat naar de rechtbank. Op 13 maart heeft zij daarom een zienswijze ingediend, maar deze is volgens Kuil door de rechtbank afgewezen.
De portefeuillehouder van gemeente Doetinchem wil niet op camera reageren. De woordvoerder geeft uitdrukkelijk aan dat het niet gaat om het verwijderen van de varkens, maar om de hutjes waarin zij verblijven. Op 9 mei is daarom een dwangbevel neergelegd bij Saaman, waarin wordt gesteld dat ze de hutjes moet verwijderen. De varkensboerin heeft daarop bezwaar aangetekend.